pixel

Закрит кино парк в Китай

kitai

Stufish Entertainment Architects завършиха първият в света закрит парк, посветен на киното в Уха̀н, Китай. Оцененият на 690 милона щатски долара „Уанда кино парк”, проектиран за клиента „Далиан Уанда Груп”, представлява многомерно и комплексно сетивно преживяване, разпростиращо се върху 100000 кв.м. Сградата подслонява шест свързани с киното атракции, включително 4D и 5D киноекрани, летящ театър, триизмерни и интерактивни представления на живо и космически театър.

Построен с идеята да допълни напредналата технология, представена в парка, дизайнът на Stufish отразява богатото местно наследство на Уха̀н. „Уанда кино парк” е наречен с прозвището „Златните камбани”, предвид това, че за дизайна му е почерпено вдъхновение от местна реликва, наречена Бянджун камбаните на Уха̀н – културен артефакт от династията Хан на 2,000 години. Полският архитект MАciej Woroniecki описва подредбата на „камбаните” като „архитектурна какафония – статичен импулс, изразяващ радостен тон”.

Камбаните са общо 24, като всяка от вълнообразните им форми е покрита с алуминиеви панели, изработени по поръчка; всичките 11,000 златни панела са покрити с флуоровъглеродна боя, която позволява на металния слой да се самопочиства, когато вали, съобщава arhitektura.bg.

Пролуките между панелите са запълнени с ленти с LED лампи. Те се увиват около оформените като камбани структури и карат парка да сияе през нощта.

kitai

Оформянето на външните пространства също е обмислено внимателно, като терасираното засаждане, външните места за сядане и водните елементи са препратка към земеделските практики на провинция Хубей, в която се намира град Уха̀н.

Остъклените пространства на нивото на улицата осигуряват на приземните магазини изглед на две нива към езерото Донгу, както и широк изглед навън за различните трапезарни и търговски съоръжения разположени във вътрешността. Единственият вход на сградата, разположен в куха „камбана”, започва веднага след голям безколонен тип конзолен навес.

Геометрията на екстериорната фасада на „Уанда кино парк” продължава до вътрешната част. Вътрешната фасада, която обхваща три етажа, е направена от анимирани LED дискове, настроени да създават интерактивна дигитална платформа. Хореографското театрално осветление увеличава ефекта на специалната енергия от терасирния атриум, вдадените ескалатори и добре подчертаните публични надписи и означения.

Дизайнът на парка от страна на Stufish се опитва да се синхронизира с интензивното съдържание, предлагано от такива пионерски компании за визуални ефекти като Industrial Light & Magic (създали ефектите в сагата Междузвездни войни) и Pixomondo (Игра на тронове).

kitai

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: