pixel

760 сгради в София пред срутване

срутване

Източник: monitor.bg

760 са опасните сгради в София. Толкова са преброили чиновниците от 22 от общо 24 столични района, съобщиха от кметството за „Монитор”.

Най-много потенциални сгради убийци има в район „Възраждане” ­ 183. На второ място е „Оборище” с 91, а на трето ­ „Сердика” със 75. Точно в последния от тези райони има и най-много опасни сгради, заключени на най-малка площ – между булевардите „Тодор Александров”, „Сливница”, „Мария Луиза” и „Константин Величков”. „Те са строени в началото на миналия век – 20-те – 30­ те години. Били са бедни времена и къщите са правени от бежанци. Там има лошо планиране, недобра строителна конструкция и не са поддържани”, обясни шефът на „Общински строителен контрол” арх. Влади Калинов. Според него най-големият проблем в София са неподдържаните фасади на сградите. Издадени са предписания на собствениците на 469 сгради, които трябва да бъдат укрепени или премахнати. 128 от тях вече са бутнати от багерите.

201 сгради са ремонтирани от собствениците им, показва справка на строителния контрол.

Една сграда може да влезе в листата на опасните, ако има сигнал от граждани или по искане на районната администрация. За целта обаче се прави проверка на място на състоянието. „Ако се установи, че е опасна, се прави предписание на всички собственици на сградата със срок за изпълнение”, обясни арх. Калинов. Времето за ремонт е различно в зависимост от вида на обекта. „Преценява се колко е голяма къщата. Някоя може 15-20 дни да се оправи, а за друга са нужни 3-4 месеца. Има случаи, в които собствениците искат удължаване на срока, за да направят подбор на фирми”, обясни арх. Калинов. За укрепване на паметници на културата се отпускало повече време. Причината е, че трябва да се избере лицензирана фирма която да направи ремонта.

Още при съставянето на предписанието за ремонт общината глобява собствениците със 100 до 500 лева. Ако собствениците не ремонтират сградата, се издава заповед, с която общинският строителен контрол ги задължава да го направят. Ако и този път не укрепят или съборят сградата, в зависимост от това какво е разпоредила общината, то глобата вече е от 1000 до 100 000 лв. Най-високата сума е за неподдържане на паметници на културата.

19 глоби е наложил общинският строителен контрол в София през миналата година. 7 от тях са на собственици на сгради в „Оборище”. „В момента, в който стигнем до глобата, нещата почват да се случват. Няма случай, в който да са дошли и веднага да платят, но работим със съдебни изпълнители, които блокират сметки собственост и с тяхна помощ се събират парите”, отчете арх. Влади Калинов.

Ако от строителния контрол са издали заповед за събаряне, а собствениците не бутнат опасната сграда, то общината ги събаря за своя сметка. После си търси парите от притежателите. „Бюджетът за премахване на опасни сгради и незаконни постройки за т. г. е близо 300 000 лв.”, каза арх. Калинов.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: