pixel

67 общини в страната ще бъдат променени по следващата ОП „Региони в растеж”

лиляна павлова

Източник: vestnikstroitel.bg

67 общини от общо 264 в страната ще могат да променят своят градски облик по Оперативна програма „Региони в растеж” през следващия програмен период 2014 – 2020 година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи лекция на тема „Интелигентни и устойчиви градове” , съобщи Агенция „Фокус”.

Министър Павлова разказа за процеса на програмиране на оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 година. Тези 67 общини, които са бенефициентите по ОП „Региони в растеж”, вече могат да предлагат своите проекти, посочи регионалният министър. Лиляна Павлова заяви, че основната цел на министерството в момента е отпуснатите европейски средства за оперативната програма да бъдат 4,7 млрд. лева, а не както за предния програмен период – 3 млрд. лева. 62% от бюджета ще бъдат насочени за градско развитие като повишаване на енергийна ефективност, модернизиране на градски транспорт, обновяване на образователната, социалната и културната инфраструктура на градовете, отбеляза Павлова и посочи, че оперативната програма ще бъдат отделени средства и за развитието на туризма в България. Планираме да инвестираме в туристическа инфраструктура и в туристически обекти, добави министърът.

По думите й – основният фокус на ОП „Региони в растеж” отново ще бъде столицата и връзката и с другите големи градове в страната. Градовете са наши, затова всички трябва да продължим да работим и да изградим рамката, политиката и дългосрочната визия за това как да променим облика на нашите градове, отбеляза министър Павлова.

Тя добави, че основната цел на ОП „Региони в растеж” е да направи градовете в България интелигентни и устойчиви като едно по-приятно място за живеене. Нека да няма повече санирани „на парче” балкони и дупки по улиците, да имаме паметници на културата и повече паркове и градини на които да се радваме, призова министърът на регионалното развитие.

На обществената дискусия „Лицето на твоя град” присъства и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: