pixel

500 млн. са необходими за справяне със свлачищата

svlachishte

499 млн. лв. са необходими за справяне със свлачищата в следващите пет години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й броят на свлачищата към момента е 2004, от които 139 са от тази година. Почти 4000 хиляди пък са незаконните строежи върху свлачища, каза още регионалният министър.

1.400 млн. лв. са средствата, които на година регионалното министерство разходва за поддържането на регистър и извършването на мониторинг на над 2000 свлачища, обясни Лиляна Павлова:

„За следващите 5 години, съгласно разчетите, които имаме в нашата програма за превенция на свлачищата, необходимият ресурс е 499 млн.“.

Почти 4000 са постройките, които са разположени върху свлачища обясни Павлова:

„Почти 4000 строежа, разрешени от съответните местни власти. Докладът на ДНСК е изпратен до тях, има конкретни предписания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се предотвратят допълнителни кризи, защото имаме вече няколко къщи, които бяха строени по този начин и се срутиха“.

Лиляна Павлова каза още, че сами по себе си въпросните строежи отговарят на строителните норми, но проблемът е, че се намират върху неукрепена свлачищна територия и не са съгласувани с министерството. По думите й в предлаганите промени в закона за устройството на територията се предвижда затягане на контрола и завишаване на санкциите за главните архитекти.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: