pixel

30% от договорените евросредства са усвоени в България за 7 г.

evrofondove

За седем години, откакто сме член на Европейския съюз, местната власт е усвоила малко над 30% от договорените евросредства – средно по около 1000 лева на човек, съобщи bTV.

2 милиарда и половина – толкова са усвоили досега общините у нас. За местната власт са договорени още около 5 млрд. лева. Тези пари са за ремонт на пътища, за изграждане на пречиствателни станции и депа за боклук.

Анализът на икономисти показва, че не винаги по-големите общини реализират повече проекти. В най-масовия случай общините са усвоили по-малко от 400 лева на човек от населението. В някои градове има договорени милиони, но местната власт изостава значително в усвояването им.

Габрово е сред отличниците. Догодина трябва да заработи система за управление на отпадъците с европейски пари.

Стойността на проекта е 26 млн. лева. Освен природата, съоръжението трябва да щади и джоба на домакинствата – с по-ниска такса смет.

„Количеството на депонирания отпадък ще върви надолу. А оттам и цената би следвало да върви надолу. А ако не, да се запази на същите нива”, казва Милена Гатева, ръководител на Проект по изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово.

В града досега са усвоени десет пъти повече евросредства, защото е използвана всяка възможност за печелене на проекти. „Добиването на опит с непрекъснато подаване на предложения, някои биват отхвърлени, но се трупа опит и се изгражда необходимият капацитет”, коментира Явор Алексиев – анализатор.

В Пловдив и Кюстендил са пропуснати редица проекти заради мудността на администрацията. Пловдивчани помнят как общински служители не внесоха навреме проект за реставрацията на Небеттепе и загубиха близо 6 милиона лева.

„Не беше допуснат проектът за финансиране, защото имаше забавяне от 16 минути, чисто административно нашите хора бяха забавени”, казва Георги Търновалийски – бивш зам.-кмет.

Сега общината отново кандидатства, но този път парите са наполовина – 3 милиона лева. Община Пловдив има одобрени проекти за още 100 млн. лева, но реалното им усвояване се бави.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: