pixel

262 млн. евро за саниране, дават 75% помощ

sanirane

Нови 262 млн. евро са предвидени за саниране в периода до 2020 г. по програма “Региони в растеж”, представена вчера от регионалния министър Десислава Терзиева. Основният ресурс е за обновяване на жилищата, част от него е за административни сгради.

Общо 400 блока са кандидатствали досега, от тях 180 се финансират в периода 2007-2013 г. Останалите ще бъдат прехвърлени в новия програмен период. Добрата новина е, че безвъзмездната помощ за домакинствата ще е 75, а не 50%, както беше в първоначалната схема. Освен това се обмислят евтини заеми, с които кандидатите да осигурят своята част в проекта – 25-те процента.

Общо 1,589 млрд. евро е бюджетът на програмата. В нея за градската среда са 270 млн., обновяване на училища и детски градини – 89 млн., социални жилища – 163 млн., градски транспорт – 143 млн., регионален туризъм – 127 млн., за пътища – 194 млн. евро. Акцент са и центровете за спешна медицинска помощ – 83 млн. евро.

България ще отстоява средствата да отиват не само за 5-6 града, както настояваше Брюксел, но за 67-те по- големи общини с цел намаляване на различията между регионите, обясни Терзиева.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: