pixel

20 милиарда щатски долара за най-големия устойчив град в Африка

The Parks

Базираната в Дубай строителна фирма URB представи плана за изграждане на най-устойчивия град в Африка, в който могат да живеят 150 000 души. Той ще носи името The Parks и ще произвежда на място 100% от енергията, водата и храната си чрез  биокуполи, соларни генератори въздух-вода и производство на биогаз.

Проектът с площ 1700 хектара ще включва жилищни, медицински, екотуристически и образователни центрове, за да се превърне в един от значимите участници в разрастващата се зелена и технологична икономика в Южна Африка.

Зелените площи са сърцето и артериите на цялостната разработка. Централна ос с дължина от 5 км интегрира 12 биофилни зони със смесено предназначение, подобно на многофункционален зелен гръбнак. Така жителите ще достигат пеша, с велосипед  или с високоскоростни електрически шатъли ключовите места в града.

The Parks

The Parks ще използва различни методи за градско земеделие, като обществени градини, биокуполи, аквапоника и вертикални ферми. В селскостопанската инфраструктура ще бъдат внедрени и първите в света високотехнологични интелигентни градски ферми FEW+W, които използват солена вода.

Освен това градът ще осигури ферми за риба и млечни продукти с помощта на data science, IoT, AI и автоматизация, за да се произвеждат по-качествени храни, които се отглеждат на място.

Органичните отпадъци ще подпомогнат производството на биогаз като допълнителен източник на енергия.

Технологията за 3D принтиране ще стане част от строителните процеси, като сведе до минимум отпадъците и повиши ефективността. Освен това готварското олио от ресторантите и кухните ще се рециклира в биодизел и ще се използва като гориво в строителството.

The Parks

Инвестицията възлиза на 20 милиарда щатски долара. Очаква се при планирането, изграждането и експлоатацията на града да бъдат създадени над 40 000 работни места в краткосрочен и дългосрочен план.

Икономиката на града ще бъде автоматизирана и дигитализирана, като повечето работни места ще бъдат в областта на зелените технологии. Парковете ще се превърнат в еталон за икономически жизнеспособен устойчив живот и ще имат положителен принос за зеления икономически растеж на Южна Африка.

Снимки: URB

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: