pixel

2 млрд. лева са инвестирани в пътища и магистрали по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

putishta

Почти 2 млрд. лева бяха инвестирани в изграждането на важни пътни участъци и магистрали по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на отчета за напредъка на ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

„Усилията ни бяха вложени в последните 5 години да изградим и визията за това как трябва да се развива пътната инфраструктура. Успяхме в този процес не само да реализираме важни пътни проекти за развитието на страната, но и да изградим визията си. Последните задръствания по празничните дни доказаха едно – може асфалтът да не се яде, но без него не може. Очевидно ни трябват много повече пътища и магистрали, за да може трафикът да има добра проводимост“, заяви Павлова.

По думите й, усилията ще са насочени към добрата инфраструктура и добра пътна безопасност. „С финансирането по тази програма изграждаме и довършваме 300 км нови магистрали, изграждаме нови обходи, рехабилитираме пътни участъци, съобщава trud.bg.

Довършваме и западната дъга, обходите на Габрово и Монтана, вече завършилият обход на Враца. Новата оперативна програма обаче вече не дава толкова средства, там ще са на половина – малко над 1 млрд. лева. С този 1 млрд. лева ще довършим АМ „Струма“, уточни Павлова.

По думите й, за тази магистрала се говори вече 15 години и е време да се завърши. „Следващите дни вече и първият проект по новата оперативна програма ще е факт, когато ще сключим договор за първите участъци от ЛОТ 3 на АМ „Струма“. Бюджетът ще ни стигне основно за АМ „Струма“. Ще доизградим и части от АМ „Хемус“ и тунелът под Шипка. Необходимите инвестиции, за да довършим стратегическата пътна инфраструктурата са поне 5 млрд. лева“, поясни Павлова.

Тя подчерта, че правителството ще вложи всички усилия и мерки, започвайки с АМ „Хемус“. „Още от следващата година ще започнем преговори за осигуряване на финансиране от международни финансови институции, за може и Северна България да получи шанса и развитието, да има добър достъп, защото това осигурява икономическо развитие, заетост и работни места“, каза още Лиляна Павлова.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: