pixel

198 сгради са одобрени за саниране, чакат се търгове

саниране

Общо 198 жилищни сгради са одобрени досега за саниране по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщиха за „24 часа“ от регионалното министерство. За тези блокове проектните мениджъри, които държавата е ангажирала да работят по места в градовете, изготвят проектобюджети за обновяването.

В края на миналата седмица по проекта, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., бяха  подадени 340 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. Това е първият етап от кандидатстването по схемата, вторият идва след одобряване на тези заявления. Само в 4 града няма интерес – Велинград, Ловеч, Силистра и Търговище.

Отхвърлените искания – само 19, са малко в сравнение с общия брой на подадените, коментираха експертите. Девет заявления са върнати за коригиране, преди да бъдат представени отново.

За оценка в регионалното министерство, което отговаря за програмата, са внесени общо 230 заявления за интерес и подкрепа. Останалите се коригират или допълват от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри.

Най-голям интерес има в Североизточния район – подадени са 39 заявления, следват Северозападен – със 17, Северен Централен – 33, Югозападен – 37, Югоизточен – 36, Южен Централен – 78, а в София – 100.

В София има най-много кандидати от всичките 36 града, към които е насочена финансовата помощ от Европа – има 100 подадени заявления. В Пловдив са 28, в Благоевград – 20, във Варна – 18, в Бургас – 17, в Смолян – 14, в Русе – 14, в Стара Загора, в Хасково и Добрич – по 12.

След предварителното одобрение се внасят и т.нар. заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяването за енергийна ефективност – общият им брой до момента е 29.

Сключени са 19 договора със сдружения на етажната собственост за саниране на блоковете, които реално са получили одобрение и на финансовите разходи.

Първите сгради бяха в София, но вече има одобрени и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка или на подписване.

Въпреки че първото споразумение с домоуправител, упълномощен от собствениците в блока, беше подписано през февруари, досега реално не е обявен нито един търг за същинските строително-ремонтни дейности. За този блок в столичния район „Изгрев“ вече е направена подготовката – техническото и енергийното обследване, но самото саниране не е започнало, а този строителен сезон вече приключи. Според условията за усвояване на европейските средства от този програмен период има още два сезона, в които може да се работи по сградите – през лятото на 2014 и 2015 г.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда получават безвъзмездно 75% от стойността на дейностите по енергийно обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и проучването за енергийна ефективност
се плащат по програмата 100%.

Според предварителните разчети финансовият ресурс от 50 млн. лв. ще стигне за обновяването на около 180-200 сгради според това колко големи са блоковете. При подадени 340 заявления, дори и да не бъдат одобрени всичките, сметката сочи, че досега са регистрирани достатъчно желаещи.

Така че на практика информационните кампании за привличане на кандидати, които в момента текат, са вече ненужни. Според експерти в строителния бранш е добре министерството да се насочи към следващ етап на информираност на участниците – към това какво предстои, както и към обявяване на самите търгове за избор на изпълнители. В противен случай времето ще бъде загубено и ще бъдем изправени пред опасността да загубим средства.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: