pixel

15 са кандидатите за главен архитект на София

glaven architect

Станаха ясни имената на кандидатите за главен архитект на столицата. В рамките на една седмица комисията по избора ще провери подадените 15 кандидатури.

Сред тях са тези на председателя на Съюза на българските архитекти – Георги Бакалов, сегашния ръководител на дирекция „Контрол по строителство“ – Влади Калинов , бившия изпълняващ длъжността главен архитект Иван Несторов, предаде Дарик.

Досегашният главен архитект на столицата Петър Диков подаде оставка в края на миналата година, считано от 9 февруари.

Комисията по избора ще проверява подадените документи и след това публикува списък с допуснатите до участие. Следващата стъпка ще е защита на концепцията и интервю, които ще се проведат само пред комисията. Срокът е не по-рано от 14 дни след проверката на документите, което означава, че по закон няма краен срок, но кметът щяла да настоява за максимално бързо изпълнение на процедурата.

Допълнително – без да е изискване на закона, ще се проведе и публично представяне на концепциите в сградата на Съюза на архитектите в България.

Съставът на комисията все още не е уточнен, но в нея ще участват представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и представители от екипа на кмета и общински съветници.

От инициативния комитет с над 50 организации, който предложи промени в начина на избор на главен архитект, отказаха да участват в журото, съобщи Дневник. Броят на членовете на комисията ще бъде между 11 и 13.

Кандидатите са:

1. Петър Тодоров Чавов – преподавател по архитектура в Нов български университет

2. Георги Димитров Бакалов – председател на Съюза на българските архитекти;

3. Ивайло Василев Мишев – управител на архитектурно студио АТМ;

4. Иван Стойков Моев – архитект в „ТОП Арх“ ЕООД;

5. Здравко Симеонов Здравков – създател на архитектурно бюро „Квадра -04“;

6. Николай Стефанов Яръмлъков – архитект, бивш общински съветник от СДС-либерали от 1991 до 1995 г.;

7. Влади Иванов Калинов – директор на дирекция „Контрол по строителството“ в Столичната община;

8. Иван Николов Несторов – бивш изпълняващ длъжността главен архитект, преди конкурса за избор на Петър Диков през 2006 г.;

9. Иван Димитров Шишков – главен архитект на район „Триадица“;

10. Огнян Драганов Тунтев;

11. Бойко Борисов Кадинов – създател на архитектурна агенция „Братя Кадинови“ ;

12. Николай Димитров Пърпов – кандидат от конкурса през 2006 г., който не е бил допуснат до крайния етап;

13. Румен Либеров Несторов;

14. Стефан Стефанов Добрев – основателят на архитектурно студио „Стефан Добрев“

15. Юрген Порш – управител на „Поршконцепт“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: