pixel

10 съвета за енергийна ефективност от Ховал

hoval

Независимо от това дали сте наемател или собственик, всеки от Вас може да се възползва от ефективно отопление. С нашите съвети може да спестите енергия и пари, а освен това да намалите вредното влияние върху околната среда, докато увеличавате енергийната ефективност в дома.

Знаете ли, че за отопление и топла вода са необходими около 83% от общата енергия в швейцарските домакинства? Отоплението, от своя страна, представлява половината от общата енергия на Швейцария и се отделят около 45% от емисиите CO2.  Въпреки това, можете да постигнете известни спестявания и да повишите енергийната ефективност във Вашия дом, ако знаете как да постигнете ефективно отопление.

hoval

1. Проверете топлоизолацията

Без значение колко е добро Вашето отопление, ако топлоизолацията не е това, което трябва да бъде, ако прозорците и вратите не са плътни и с добри параметри на топлопреминаване, няма как да запазите вътрешната топлината.

Ако има осезаемо течение, трябва да се вземат мерки и да бъдат професионално изолирани и уплътнени ограждащите елементи на сградата.


2. Изберете правилното отопление

Старомодните отоплителни системи губят енергии и пари. С модерна отоплителна система разходите за отопление могат да бъдат намалени с около 20% и в същото време да се опази околната среда. Ние можем да Ви кажем защо и кога трябва да модернизирате Вашата отоплителна система.

3. Намалете стайната температура

Чрез намаляване на стайната температура само с една степен може да спестите 5-6% от енергията за отопление – така че, настройте Вашия термостат правилно. В стаите, в които прекарвате повече време препоръчваме средна температура от 20 до 22 градуса, в спалнята – 17 до 18 градуса, в банята между 22 и 24 градуса. Ако не сте си вкъщи през деня, отоплението не трябва да работи на пълна мощност.

4. Вентилация

Дръжте вратите и прозорците затворени. Избягвайте продължителното проветряване чрез леко отворени прозорци, защото по този начин се охлажда цялата сграда и в крайна сметка топлината отива навън. По-добре отворете за кратко, но изцяло прозорците два или три пъти в деня за пет минути. По този начин навлиза пресен въздух и се отстранява нежеланата влажност. Още по-добро решение е инсталирането на контролирана вентилационна система – доставя пресен въздух, който е предварително затоплен чрез рекуперация и контролира нивото на влажност, т.е. изхвърля излишната влага от бани, тоалетни, кухни и подава леко овлажнен в хигиенните норми въздух в дневна и стаи.

5. Намалете топлинните загуби

Дръжте вратите на отопляемите помещения затворени, за да не загубите топлия въздух в тях. Затваряйте коминните клапи, когато не използвате камината. Спуснете завесите или щорите през нощта, за да може стаите да задържат топлината си по-дълго.

hoval

Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина и не спускайте Вашите завеси или щори, когато е слънчево.

6. Пестете битовата гореща вода

Затоплянето на водата използва над 12% от енергийните нужди. Намалете използването на битова гореща вода, като вместо вана си вземете душ. Не само ще спестите значително количество вода (над 50 литра), но и топлинна енергия. Ако се отоплявате с нафта, използвате половин литър нафта за една пълна вана – четири пъти повече отколкото за един душ.

7. Избягвайте големите консуматори на енергия

Избягвайте електрически отоплителни тела с вентилатори, защото електрическото отопление е неефективно и скъпо. И електрическите, и инфрачервените нагреватели консумират много електроенергия.

8. Редовна проверка и инспекция на отоплителната система

Ако радиаторите не загряват добре, те трябва да бъдат обезвъздушени. Редовно проверявайте Вашата отоплителна система, дали работи ефективно по отношение на разходите и енергията. Това ще Ви помогне да избегнете аварии и замърсяване, удължава срока на експлоатация и  увеличава енергийната ефективност на Вашата отоплителна система. Разберете какво е важно за поддръжката на газовите котли.

9. Интелигентен контрол за отопление

hoval

Съвременните системи за отопление са оборудвани с интелигентни контролни системи, които Ви предоставят възможността не само да регулирате температурата според Вашето ежедневие, но също така и да се вземе предвид прогнозата за времето в реално време чрез интернет. За всички хора, които са екологично настроени, интелигентната контролна система е задължителна при покупка на нова отоплителна система.

10. Използвайте други начини за затопляне

hoval

Ако чувствате, че Ви е студено през зимата, въпреки, че вътре е топло, използвайте бутилка топла вода и топло одеяло или потопете краката си в топла вода.  Един горещ ароматен билков чай също може да Ви стопли.

Свържете се сега с експертите на Hoval и вземете безплатна консултация:
www.hoval.bg
0885 777 355
[email protected]

Ховал

Hoval проектира и произвежда цялостни системи за отопление на жилищни и нежилищни сгради, като кондензни газови котли, газо-нафтови котли, котли на биомаса, термопомпи, слънчеви колектори, бойлери и буфери, както и широка гама от вентилационни рекуперативни системи и децентрализирани климатични апарати. Централата на Hoval е във Вадуц, Княжество Лихтенщайн. Днес Hoval предлага широка гама от отоплителни, вентилационни и климатични системи, които участват в комплексни и индивидуални системни решения с оптимален комфорт за всички видове сгради.

Прочетете също: