pixel

Жители на Ковачевица и Лещен искат да се забрани бетона в архитектурните резервати

kovatchevitza

Местни хора родени в архитектурните резервати Ковачевица и Лещен настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетонови постройки в курортните селища. Те се жалват, че населените места ще престанат да привличат туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селата пък не разполагат с необходимите комуникации – водопроводи, трафопостове.

Жителите на Ковачевица и Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки – покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места, съобщава trud.bg.

В селищата им къщите са на по 200 години и затова са обявени за резервати, но всеки дошъл с парите си намира начин да заобикаля законите и наредбите и да строи извън традиционните норми. Къщите в Ковачевица и Лещен са сътворени от камък и дърво, а покривите са покрити с тикли.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: