Училищна стена се срути след ремонт в Казанлък

uchilichte remont

След като вчера около обяд рухнаха близо 50 квадратни метра от южната фасада на източното крило на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, малко сред 17 часа фасадата падна изцяло. Изкопът до нея погълна 2 кабинета и 1 хранилище, друга част от сградата е напукана. В близост е учителската стая на гимназията, но тя не е засегната.

По информация от 24chasa.bg пострадали хора няма. Заради строителния обект отстрани учебни занятия в това крило не се водят.  Стената рухна, след като общинската къща до нея, която вероятно я е крепила, бе съборена, за да бъде изграден на нейното място Национален център по природо-математически науки, за който правителството отпусна 489 242 лева от бюджета на образователното министерство. Строителите направиха изкоп, по-дълбок от основите на гимназиалната сграда, които се оказаха твърде плитки. По данни на община Казанлък, сградата е строена през 1900 година.

uchilishte stena

Специалисти ще започнат оглед на обекта , за да установят точните причини за инцидента. Кметът на Казанлък Галина Стоянова, която дойде намясто, увери, че възстановяването и укрепването на рухнатала гимназиална сграда ще бъде за сметка на строителната фирма. По проект между бъдещата сграда на Националния център, която ще има сутерен и 3 етажа, ще бъде изградена топла връзка. Центърът ще разполага с модерни кабинети по физика, химия, математика и други предмети, в които ще се обучават деца от цялата страна.

stena srutena

Първата копка на националния център бе направена на 6 юни т.г. в присъствието на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Разходите по възстановяването и укрепването на сградата на гимназията пое Фирмата-строител на съседния обект. Причините за инцидента в Казанлък ще се уточняват тепърва, утре предстои оглед от специалисти. 

www.stroiteli.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: