pixel

Започва ремонтът на „Ботевградско шосе”

botevgradsko

Ремонтът на един от най-натоварените пътни участъци в столицата – бул. „Ботевградско шосе”, ще започне до края на седмицата, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя инспектира реновирането на трамвайното трасе на бул. „България”.

Два месеца майсторите ще работят в участъка от ул. „Летоструй” до Околовръстния път.

За да се избегне пореден кошмар с трафика, от общината са планирали да не затварят изцяло булеварда, а движението да става с прехвърляне от едната лента в другата.

Участъкът е дълъг 10,5 км. Освен нов асфалт, в проекта влиза пълен ремонт на 5-те моста и 5-те подлеза. За обновяването на входа към столицата са отделени 9,6 млн. лв. „Очаквам от първи юли да се движат новите трамваи по бул. „България”, каза още Фандъкова, цитирана от БЛИЦ.

Тя беше категорична, че ако майсторите не са готови до 1 юли, ще започне да налага солени санкции. Докато трае ремонтът, ще бъде подменен целият релсов път от бул. „Витоша” до последната спирка – трамвайното ухо в жк „Борово”.

Трасето е полагано преди 31 години и никога не му е правен основен ремонт. Обновяването ще струва 6,9 млн. лв. и се финансира от оперативна програма „Регионално развитие”.

Освен новите релси ще се ремонтират спирките, които ще са с нови навеси и специални плочки за незрящи, ще има и електронни „говорещи” табла. Общината ще обнови и 4 нови подлеза по протежението на бул. „България”. По новото трасе ще се пуснат трамваи стрели. Те ще вдигат до 20 км/ч и ще превозват 4 млн. пътници годишно.

Столична община предвижда ремонт на три трамвайни трасета като част от обществена поръчка. В събота предсрочно бе пуснато движението при Семинарията.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: