pixel

За тухлите и хората – една лична история

winerberger

Семейство Петрови са от онези хора, които преследват целенасочено своите мечти. Той  е собственик на семейна фирма, а тя – служител на средно ниво в международна компания. Осъзнали потребността да отгледат децата си в по-спокойна среда, сред домашния уют на еднофамилната къща, Валя и Петър предприемат стъпката, която е мечта на много семейства, подобно на тяхното – строителството на нов дом.

Това е решение, за което ни бе необходимо време, обяснява Петър. Започнахме да обсъждаме темата, преди няколко години, когато се роди първото дете, но тогава все още не бяхме узрели. Живеехме в добър апартамент в Лозенец, но усетихме, че имаме нужда от ново жилище – малко настрани от шумотевицата на града и малко по-голямо от това, което имахме. Много от приятелите ни подкрепиха идеята и се включиха активно в нейното обсъждане и реализиране.

winerberger

За нас беше важно да можем да изградим дом, в който да остареем, което в нашите представи означава – да е изграден с естествени, но и съвременни материали, споделя Валя. Макар че жените не сме технически подготвени, няма да скрия, че аз бях двигателят, който дърпаше семейството в тази посока и направи първата крачка. Най-странното е, че когато със съпруга ми обсъждахме изграждането на къщата, последното, за което мислехме бяха тухлите. Просто и двамата ги приемахме за даденост, споделя Валя.

Представите им обаче за керамичните продукти се оказват различни от това, с което се сблъскват в последствие. С напредването на процеса на проектиране на мечтания дом и двамата осъзнават значимостта на избора на добрия материал, с който да се гради.

Грубият строеж, както е един от най-важните моменти в строителството, така е и най-подценяваният.
Подборът на правилната тухла се оказа изключително важно. Случайно попаднах на реклама на широкоформатните тухли „Поротерм“, по-късно в един от складовете видях самите тухли и бях изненадана първоначално от размера им, разказва Валя. Със съпруга ми направихме обстойно проучване, за да може да преценим дали те са правилното решение за строителството на съвременен еднофамилен дом. В крайна сметка се спират на строителната система „Поротерм“ на австрийската фирма Винербергер.

winerberger

Изборът на широкоформатна тухла ни спести изключително много време при реализацията на проекта. Изграждането на външните стени, стана много по-бързо от очакваното от мен, споделя Петър. От финансова гледна точка спечелихме от това, че тухлите, които избрахме – Porotherm 38 N+F Hi, позволяваха да се изграждат стените без необходимост от допълнителна топлоизолация. Способността им да „дишат“, като поемат излишната влага от въздуха и обратно, т.е. действат като естествен регулатор на въздуха в дома ни беше особено важно за нас. Няма да скрия, че в последствие установихме, че и поради тяхната дебелина и звукоизолацията беше добра.

Това, което мога да споделя от личен опит, споделя Петър, е че, ако тръгвате да строите нова къща, е важно да обърнете внимание на тухлите. Важно е те да са част от цялостна система. Така ще си спестите доста неудобства, и ще съкратите чувствително времето за изграждане. Още по време на строежа установихме, че зидането върви бързо и разходите за тухли представляват една много малка част от общите разходи за строеж. След това пък ниските сметки за отопление и охлаждане бяха неочаквано ниски.

winerberger

Сега, след като вече живеем от една година в къщата, можем да споделим, че изборът на тухли е от изключително значение. Масово свързваме енергоефективността с прозорците и вратите, но не си даваме сметка, че стените, са с най-голяма площ в къщата. Всичко друго можем да подменим в една къща – и дограмата, плочките в банята, цвета на фасадата. Тухлите обаче се зидат веднъж и завинаги! Затова е добре да се помисли навреме, преди да се вземе това важно решение. Това е тема, за която доста малко се говори в България, особено при еднофамилното строителство, но е важно да възпитаваме и децата си тази посока. Ето ние можем да им оставим дом, който е с добри енергийни показатели. Изграждането на дом с енергоефективни тухли, съкращава в последствие и експлоатационните разходи. На втората година вече можем да кажем, че започваме да изплащаме разходите по по-високата цена на широкоформатните тухли, разказва още Петър.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: