pixel

Вятърни микро-турбини захранват централата на Intel

Intel започна серия от тестове на вятърни микротурбини, монтирани на покрива на централата на компанията в Санта Клара, Калифония. Върху сградата вече са инсталирани 58 вятърни перки и съответното оборудване, показват снимки от сайта на Intel. Така фирмата се надява да захранва с чиста енергия главния си офис.

Всяка турбина тежи около 13,6 кг и е висока около 2 метра. Малките размери и тегло правят тези генератори универсални – те могат да се използват както от големи, така и от малки компании и дори от индивидуални потребители, съобщава greentech.bg.

Според предварителните оценки, при средна скорост на вятъра от 3,6-4 метра в секунда, микротурбините ще генерират електричество в 65% от времето, т.е. 65 KWh. Разположени по краищата на покрива, съоръженията използват максимално ефективно силата на вятъра и не пречат на слънчевите панели, с които съжителстват на една и съща сграда.

С този пилотен проект Intel разчита да получи данни, които ще позволят на компанията да оцени предимствата на екологично чистата електроенергия и да разработи план за нейното по-нататъшно използване. В момента Intel разполага с 21 соларни електроцентрали по света с обща производителност над 12 млн. киловатчаса годишно.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: