pixel

Вижте най-голямата библиотека в Китай

Shanghai Library

Дългоочакваната библиотека в Шанхай Shanghai Library East, проектирана от датското студио Schmidt Hammer Lassen Architects, беше отворена за обществеността.

Разположена на цели 115 000 квадратни метра, това е най-голямата библиотека в страната.

Студиото проектира монументалната форма с препратка към уникален вид камък от региона, наречен камък Тайху, който има перфорирани повърхности и ерозирали вдлъбнатини.

Shanghai Library

Камъкът е известен като „камък на учените“ и е бил широко използван в китайските градини в продължение на векове. Той присъства и в древната китайска литература, където често се споменава неговият променящ се вид.

„Тази библиотека беше уникална възможност да интерпретираме един ценен китайски символ чрез архитектура и дизайн“, казва архитектът на проекта Джинг Лин.

„В древни времена учените са се събирали около камъните Тайху, черпейки вдъхновение от техните ръбове, извивки, каньони и тунели, които сякаш се променят, когато се гледат от различен ъгъл“, добавя тя.

Shanghai Library

„По същия начин, докато посетителите се движат из Shanghai Library East, нейните взаимосвързани пространства се променят пред погледа им.“

SHL проектира и екстериора на седеметажната библиотека, за да направи препратка към литературата. Върху стъклените панели на фасадата са „отпечатани“ петнадесет снимки на мраморни шарки в знак на почит към дългата история на печатната литература в Китай.

Отпечатаните панели са проектирани с различна степен на прозрачност, за да позволят повече естествена светлина да прониква в сградата.

Shanghai Library

Основната конструкция на сградата се поддържа от два павилиона. Погледнато отдалеч, основният обем на библиотеката сякаш плава, тъй като павилионите в долната част са прикрити от дърветата в съседния парк.

Снимки: Tian Fangfang

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: