pixel

Високотехнологична зеленина

Sempergreen

Със своята зелена фасада хотел Gilbert в 7-и район на Виена поставя стандарти за устойчиво адаптиране към климатичните промени.

Зелената фасада е неразделна част от архитектурата на сградата, в допълнение към зеления покрив и концепцията за озеленяване на интериора. За тази цел е използвана системата „Жива стена“ на холандския специалист в областта на озеленяването Sempergreen, която е планирана от виенския офис Green4Cities и специално адаптирана към местоположението на Gilbert. През горещите летни дни индивидуално създадена целогодишна смес от треви, трайни насаждения и храсти осигурява чрез естествено изпарение охлаждане между 250 и 337 kWh на ден. Това се равнява приблизително на мощността на пет стайни климатика за същия период от време. Заедно с активното охлаждане чрез ефекта на изпарение това осигурява значително охлаждане с до 3 градуса по Целзий.

Но спането зад растителна стена е по-добро не само от гледна точка на температурата. Засадената с растения обвивка на сградата намалява шумовото замърсяване с около 10 децибела. Отделните панели на тази фасадна система са предварително отгледани в оранжерия при оптимални условия и са доставени в готов вид. Благодарение на автоматично контролираното снабдяване с вода и хранителни вещества, което се следи от сензори, растенията в сертифицираните Cradle-to-Cradle фасадни елементи получават точно това, което им е необходимо, за да растат – живата стена се грижи сама за себе си, единственото, което градинарите трябва да правят, е да подрязват растенията.

Sempergreen

Gilbert има активен принос в борбата срещу изменението на климата – фасадата съхранява около 1 kg CO2/m² годишно – и е преди всичко мярка за адаптиране към изменението на климата. Заедно с озеленяването на терасите на последния етаж, на вътрешния двор и модерната концепция за озеленяване на интериора, целогодишната зелена фасада допринася за град, в който не само хората си заслужава да живеят, но в който биоразнообразието и видовото разнообразие също намират своето място. Като зелен остров, той е постоянно или временно местообитание за безброй видове птици и насекоми и по този начин има решаващ принос за опазването на видовете в града.

Снимки: Sempergreen

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: