Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“

Hemus

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“. До края на месеца ще бъде пуснат участъкът между пътен възел „Буховци“ и „Белокопитово“, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на инспекция на участък 3 от автомагистрала „Хемус“.

В нея участваха също заместник-министър Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Иван Станчев.

Hemus

По думите на министъра вече е направено плащане за големите инфраструктурни обекти. „Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, специално в този лот е имало проекти като изменения в проектната документация, които е трябвало да бъдат направени и одобрени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде продължен, се оказва, че тези изменения още не са готови“, посочи Шишков.

Той добави, че при няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът по-удачно спрямо съществуващия терен.

Hemus Hemus

Според него така се е загубило много време. „Сега ще поискам да бъде направена много точна сметка това забавяне до какво ще доведе. Тези проекти, които са били затлачени, ще бъдат максимална бързо разгледани и, ако всичко е наред, ще бъдат одобрени“, каза министърът.

По думите му магистрала „Хемус“ на практика свършва до участък 3 с решението за строеж. „До тук свършва истинското строителство на „Хемус“, на двеста – триста метра след нас започва този хаос, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – незаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе“, посочи Шишков.

Той заяви още, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот. „За съжаление никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст, така че да върви за търпимо незаконното строителство“, каза министърът. Затова той е направил такова предложение за изменение на Закона за устройство на територията.

БТА

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: