pixel

Варна реши проблема със старите къщи

Варна

Източник: dir.bg

Независимо дали става дума за София, Пловдив, Варна или някой друг голям град в България през последните две десетилетия пред местните общински администрации стои един и същи проблем – как да накарат собствениците, на които са им реституирани сгради архитектурни паметници на културата в централните градски части, да ги приведат в обитаем вид.

Варна вече има отговор на този въпрос. Ако собствениците не желаят да ремонтират и обезопасят сградите, то реномирането ще бъде извършено с общински пари, а имотът ипотекиран, обяснява кмета на Варна Кирил Йорданов. Той припомни, че голяма част от старите сгради в града са пред срутване и са опасни за здравето и живота, както на варненци, така и на много туристи.

Желанието на кметството в Морската столица да опази и реномира сградите построени в периода края на XIX в., до 40-те години на XX в. е част от плана Варна да спечели съревнованието за Европейска културна столица през 2019 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: