pixel

В София се проведе трета международна конференция по фасаден инженеринг

etem

Световно признати имена в архитехтурата представиха последните новости във фасадния инженеринг

На 7-ми ноември 2015 г., за трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг. Събитието събра в София повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции, които имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг.

Сред лекторите на форума се откроиха световно признати имена като арх. Кас Оостерхуис, инж. Торстен Хелбиг и арх. Тобиас Валисер, които споделиха своя международен опит. Водещите архитекти от българския бранш – арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника, арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представиха тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.

Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп показа най-новите фасадни решения, сред които и модулна фасада Е99, използвана при изграждането на най-високата сграда в България – Капитал Форт. Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на изискванията на инвеститора – обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, обвивка за финансово икономична ефективност или за добър енергиен мениджмънт.  Тя сподели колко важно в един проект е неговото начало, проектирането му от страна на архитектите. За инж. Новакова холистичният подход е успешният подход за проектирането на една сграда – започване от ресурсите, които ще се използват при нейното изграждане и връзките между отделните решения.

etem

Арх. Кас Оостерхуис – съосновател на ONL (Oosterhuis_Lénárd) studio, сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали т.нар. инклузивен дизайн. „Всички компоненти в една сграда са различни, това е нашият нов подход. Представяме нашите емоции в дизайна във вид на машинни емоции. Те се кодират, после се прехвърлят в програма, която ги подава за производство към машината“, обобщи процесът Оостерхуис. Той показа последните тендинции и при функционалността на жилищното пространство или т.нар. „изплаващи апартаменти“ – ограничено пространство, в което всичко изниква, изплава в момента, в който имате нужда от него – кухня, тоалетна и т.н. Оостерхуис сподели своя опит и при проектирането на фасадни системи. Проектантът работи изключително със софтуерни продукти и в тясно сътрудничество с тези, които ще произвеждат отделните структурни елементи и компоненти.  Това гарантира точно изпълнение на параметрите на отделните прецизно проектирани, уникални компоненти.

etem

Арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника представи иновативните възможности при фасадите от стъкло. Една от последните технологии е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. „Водата циркулира и отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радиацията и се превръща в слънчев колектор“, обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват „погълнатата“ енергия през по-топлите дни т.нар. нулево енергийни сгради. Арх. Паскалев анонсира съвместен проект с ЕТЕМ, спечелен по Европейска програма InDeWag за изграждането на индустриален дизайн на фасада със стъклопакет с вода, в който участват и експерти от Испания и Германия.

etem

Торстен Хелбиг, съосновател и партньор в Knippers Helbig сподели с аудиторията последните иновации в областта на материалите и процесите. Той сподели колко важно архитектите и инжeнерите да работят заедно още от концептуалното ниво на сградата. Хелбиг представи своята работа по търговския център MyZeil във Франкфурт и сподели, че е било предизвикателство самото изпълнение на този проект. „От абстрактна перспектива започнахме да работим в линеарно отношение, като архитектът ни дава формата, а ние – инженерите го обработваме и го даваме на изпълнителя“, сподели Хелбиг.  Самият той е бил смаян от самата геометрия на завършения обект, като отклоненията при изпълнението не са били коригирани. Хелбиг представи и работата си за американския архитект Стивън Хол по негов проект за музей в Хюстън. Идеята на проекта е фасадата да бъде използвана като трансмитер. Чрез кубоветe, които обгръщат сградата се постига се ефект на витрина.

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация. Той представи проект за сграда към вече завършения Бизнес парк София, който се отличава със своите линеарни елементи – вертикални линии от алуминий по фасада от алуминия.  Арх. Захариев сподели своя опит и от проектирането на най-високата сграда в България – Капитал Форт.

etem

Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура  (LAVA) представи дигиталния дизайн и ролята му при проектирането. Това което Валисер отчита като предимство при дигиталното проектиране е бутона „Назад“ / Back /, който при традиционното проектиране и при чертежите не съществува. Един от най-забележителните, но за съжаление не реализирани проекти, който представи Валисер беше на сграда в Абу Даби, която представлява ски курорт с 5 километрови писти. Проектантът разказа и за прочутата си сграда „кулата Шумахер“ и за целия процес по подготовката на проекта.

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите, а именно skype връзка с небезизвестния и вече познат на българската аудитория от предишни издания на Конференцията, световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух. Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е вселената и „пренареждането на реда във вселената“. Даде за пример творението на Густав Айфел – Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред. Според Каранух много проекти са продиктувани от формата на ятата на птиците. „Наблюдаването на птиците или рибите, тяхното групиране и движение в точно определен ред, може да бъде вдъхновяващо“, добави Абдулмаджид. Според него принципът за реда във вселената е най-простият урок, който се използва за формиране на отделни решения. В заключение благодари на проф. Кас Оостерхуис, чиято работа го е вдъхновила за създаването на фасадата на Al Bahr Towers в Абу Даби.
Партньори на събитието тази година са фирмите Elval Colour, Saint Gobain, Weber, Dupont и Italcementi Group.

Информация за лекторите

Кас Остерхуис е професор в Техническия университет в Делфт. През 1987-1988 той работи в Париж заедно с визуалния художник Илона Ленард (Ilona Lénárd), а през 2004 г. тяхното архитектурно студио е преименувано на ONL [Oosterhuis_Lénárd].

От 2007 Кас Остерхуис е регистриран архитект в Унгария и е бил главен архитект на проекта CET.
През 2000 г. Остерхуис е назначен за професор по цифрови методи за проектиране в Техническия университет в Делфт и в момента ръководи екип от 12 изследователи в неговата група Hyperbody, център на знанията за нестандартна и интерактивна архитектура в ТУ – Делфт. Кас Остерхуис е директор на лабораторията protoSPACE.

В най-новата си книга „Към нов вид сгради, пътеводител за дизайна на нестандартната архитектура“ („Towards a New Kind of Building, a Designers Guide to Nonstandard Architecture“) Остерхуис разкрива основите на личната си архитектурна вселена, която приветства промяната на парадигмата от стандартни към нестандартни конструкции и от статични към динамични сгради като първоначално условие

Торстен Хелбиг е съосновател на Knippers Helbig Advanced Engineering. Признатата на международно ниво компания работи в областта на инженеринговите услуги и разполага с мултидисциплинарен екип от строителни и структурни инженери, архитекти и фасадни инженери, разполага с офиси в Щутгарт, Берлин и Ню Йорк, както и проектни офиси  в Абу Даби, ОАЕ и Шенжен, Китай.

Knippers Helbig предлага широка гама от услуги за структурен инженеринг и фасаден дизайн за сложни в архитектурен аспект проекти на сгради и мостове. От основаването си през 2001 г., Knippers Helbig е изградил репутация на фирма, която може да се справи и с най-взискателните проекти.

Компанията работи по множество проекти заедно със световно известни архитекти  като Норман Фостър, Масимилиано Фуксас и други. Потфолиото на Knippers Helbig обхваща широк спектър от малки до много големи сгради с различно предназначение като музеи, летища, офис сгради, търговски центрове, училища и детски градини, арт инсталации и мостове.

Тобиас Валисер
е основател и съдружник на лабораторията за визуална архитектура LAVA (Laboratory for Visionary Architecture). LAVA действа като международен мозъчен тръст с офиси в Берлин, Щутгарт и Сидни. Офисът се стреми да създаде съвременна архитектура, която интегрира най-новите технологии в производството, както и проекти за създаване на сложни структури, вдъхновени от природата. Офисът става известен, когато през 2009 г. печели международния конкурс за градски център на първия град без емисии на въглероден двуокис Masdar.

По проекти в Саудитска Арабия, Германия, Китай и Австралия в момента работят 45 архитекти. Високите 280 метра кули близнаци в Китай и големият генерален план на Рияд са в процес на изграждане.
От 1997-2007, Тобиас е творчески директор на UNStudio в Амстердам, където е допринесъл за много проекти, включително Музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия.

ЕТЕМ

Етем България

Oснована през 1971 г. Етем заема бързо лидерските позиции в областта на алуминиевата екструзия и е сред най-обещаващите компании в Югоизточна Европа. С над 40 години опит и присъствие в секторите на проектиране и производство на архитектурни системи и профили с различни индустриални приложения, корпоративната мисия на Етем е да предоставя на своите клиенти продукти и услуги с добавена стойност.

Прочетете също: