pixel

В Русе рециклират строителните отпадъци

stroitelni otpadutsi

Нова инсталация ще преработва и рециклира строителните отпадъци в Русе. Тя е втората подобна в страната след София и бе открита официално днес от кмета Пламен Стоилов и частните инвеститори, предаде БГНЕС.

Инсталацията е изградена на общински терен и се намира в района на регионалното депо за отпадъци. Тя ще преработва строителни материали, от които ще се получава вторична фракция. Материалът ще може да се използва за запълване на дупки и изграждане на второстепенни улици, като според показателите му е по-издръжлив от фрезования асфалт, който се е ползвал преди.

Новата инсталация има още няколко предимства. Фирмите, които имат за изхвърляне строителни отпадъци, ще плащат три пъти по-малко в сравнение с цените за общото депо. Ако досега сумата е била близо 24 лева на тон, сега те ще дават по 8 лева на тон, обясни кметът Пламен Стоилов.

В същото време ще се сложи край на незаконните сметища, тъй като голяма част от строителните материали се изхвърлят на нерегламентирани места. Ще се облекчи и работата на регионалното сметище, тъй като клетките му вече са доста запълнени.

Към придобивката проявиха интерес и кметовете на малките населени места, които могат да си осигуряват на по-ниски цени материал за ремонт на улиците.

Гражданите също ще имат възможността да купуват от материала за свои нужди.

Машината за мобилната инсталация струва 220 000 лв. и може да дава калибър на трошената фракция, тоест ще изработва камъни според поръчката на клиента, обясни заместник-кметът по комунални дейности Свилен Иванов, цитиран от БНР.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: