pixel

Умна протекторна жилетка с въздушна възглавница спасява животи

Корейският старт-ъп Safeware представя портативната си въздушна възглавница, интегрирана в жилетка, която е предназначена за работници в опасни зони, мотоциклетисти и ездачи. Съвместимо с интернет на нещата (IoT), това 1-килограмово облекло е проектирано да бъде животоспасяващо оборудване. След две години на разработка корейците показват прототип на преносима система за въздушна възглавница с интегрирана платформа за безопасност. Целта на този проект е защитата на уязвимите групи и предотвратяването на животозастрашаващи наранявания при злополуки. Комбинацията от хардуер и софтуер позволява предаването на съответната информация в реално време. Например координатите на текущото местоположение или данните за жизнените показатели на жертвата. За спасителните служби това означава да се спечели ценно време. Болниците могат също да се подготвят за пациента по време на транспортиране. Това би трябвало да направи възможно предотвратяването на наранявания при падане и да намали броя на фаталните злополуки в спорта и работата.

Жилетката функционира просто: системата на въздушните възглавници се активира автоматично при носене на облеклото и разпознава текущото положение и движение на потребителя чрез сензори за откриване на ускорение и падане. Ако превишат границите на ускорението или наклона, системата активира патроните с въглероден диоксид и надува пришитите въздушни възглавници в рамките на 0,2 секунди. В същото време системата използва IoT комуникационната мрежа, за да се свърже със съответните съоръжения и автоматично да докладва за произшествието на местата, зададени в системата.

Параметрите на IoT компонентите на костюма могат да бъдат прочетени както на смартфон, така и на смарт часовник. Номерата за спешни повиквания могат да се конфигурират по желание и в случай на извънредна ситуация допълнително да бъдат уведомени чрез SMS. В случай на злополука GPS координатите на жертвата за упълномощени лица могат да се видят директно чрез Google Maps, като по този начин се намаляват времето за изчакване и търсене на пострадалия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: