pixel

Тухли в тон с времето

GIMA

На изложението BAU 2023 в Мюнхен GIMA доказва, че тухлите са не само традиционни строителни продукти, но и символ на едно многоцветно, устойчиво и здравословно бъдеще. В зала A3 производителят на тухли представи дишащи глинени тухли и висококачествени рециклирани клинкерни тухли, както и нови атрактивни повърхности за уникални клинкерни тухли.

От меко зелено до сияйно морско синьо и кафяво-черни земни тонове – GIMA предложи вълнуващи нови цветове и огнеупорни глазирани повърхности, които правят всяка клинкерна тухла уникална. Иновативният метод на изпичане – комбинация от изпичане на въглища и сол и глазиране – създава индивидуален вид с редуващи се глазирани и начупени повърхности, с ръбове и нарези. Клинкерните тухли на GIMA се считат за едни от най-устойчивите и издръжливи клинкерни тухли на пазара, а според идеите и желанията на проектантите тялото и цветът на глазурата могат да бъдат подбрани и произведени индивидуално за всеки проект.

GIMA

Здравословни глинени тухли

За първи път на изложението BAU се представиха иновативните глинени тухли на GIMA, които осигуряват устойчива и в същото време дишаща фасадна конструкция и са използвани в пилотния проект GreenConceptLehm в Майсен, Саксония. Носещата глинена зидария може да се комбинира със съвременни строителни материали и системи и така да бъде постигнат златнияТ стандарт на Дружеството за устойчиво строителство в Германия. В допълнение към икономията на енергия от 70%, дължаща се на отпадането на процеса на изпичане, друго предимството на строителството с глинени тухли по отношение на климата в помещенията е, че естественият строителен материал не съдържа замърсители, добре акумулира топлина и може да абсорбира или да отделя влага.

GIMA

Рециклирани клинкерни тухли

Със своя рециклиран клинкер, който може да бъде от натрошени клинкерни тухли, излишен клинкер или от рециклирани еднотипни тухли, GIMA дава реален принос към кръговото строителство. За производството може да се използват и вторични суровини от други производители. Така например за червените рециклирани клинкерни тухли, представени на изложението BAU, е използвана утайка от рязане – отпадъчен продукт, който се получава при добавянето на вода в процеса на рязане на плочи от естествен камък. Във фирмената лаборатория се извършват предварителни тестове, за да се види как рециклираните суровини влияят на производството на клинкер по отношение на формата, цвета и трайността. В крайна сметка устойчивостта на клинкерните тухли се състои преди всичко в тяхната изключителна дълготрайност.

Снимки: GIMA

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: