pixel

Тухли от коноп – елиминират влагата и минимизират конденза

Rainer Nowotny, управляващ директор на фабриката за влакна от коноп Uckermark

Конопените растения се простират до небето. Три до четири метра високи, стъблата на гъсто растящите полета в Uckermark се движат във вятъра. „Наистина ми харесва миризмата“, казва Райнер Новотни, управляващ директор на фабриката за влакна от коноп Uckermark. Другите миризми не могат да се сравнят с аромата, който това растение излъчва. „Мирише на коноп“, казва Nowotny, който ръководи фабриката в продължение на 22 години, като използва стъблата за производство на изолационни материали за жилищното строителство. В завода работят над 13 служители.

Канабисът може да се използва и за производство на наркотични вещества. Затова началото на тази доста необичайната фабрика е трудно. Могат да се отглеждат само специални сортове. Всичко трябва да бъде сертифицирано. Там е и големият въпрос. Nowotny навлиза в неизследвана територия. „Нямаше правна основа за такава фабрика“, спомня си той. Всичко трябваше да се изработи от нулата. Липсваха подходящите инструменти и машини. Амбицията обаче се изплаща. Освен във фабриката, открихме работните места и другаде. Резултатът е тестова лаборатория и магазин за естествени строителни материали.

Почвите в Uckermark са добре пригодени, съобщава Nowotny, който винаги носи само конопени ризи и обича да сервира чай от коноп. Годишно той отглежда коноп на около 300 хектара. Говорител на немската асоциация на конопа казва, че канабисът е устойчива култура и има добри качества като строителен материал. „Виждам нарастващ интерес към такива строителни материали“, казва той. Също така нараства одобрението на населението за употребата на коноп в медицината. По отношение на стимуланта за канабис обаче все още има трудни фронтове в политиката.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: