pixel

Централната Библиотека в Крайстчърч – Нова Зеландия

biblioteca

Новата сграда на Централната библиотека е ключов елемент в плана за възстановяване на града от разрушителните земетресения през 2010 и 2011 година. Планът съдържа рамките за реконструкция на градския център на Крайстчърч, който сериозно пострада от двете земетресения.

Старата Централна Библиотека, намираща се на улица Глоучестър, беше сериозно повредена от земетресенията. Земята, на която се намира сградата, беше включена в рамките на новия център. Дизайнът, като главна част от плана за възстановяване, набляга на повече зеленина и по-достъпна централна градска част със силно изразена идентичност. Целта е един по-жив град, подходящ за всички хора, един град с разпознаваемо културно наследство в местата със значима социална и историческа стойност, съобщава arhitektura.bg.

След активното участие на всички заинтересовани страни бяха избрани четири ключови елемента, които да бъдат взети под внимание при изграждането на новата градска библиотека: 1. Динамична връзка с откривателство и обучение, 2. Смесица от пространства обслужващи всяка функция, 3. Пригоденост за различни дейности, 4. Място за срещи и прием.

Новата централна библиотека ще бъде флагман на мрежата от библиотеки в Крайстчърч и ще изпълнява важна гражданска функция, превръщайки се в място за социализация и сборен пункт в преродения град. Библиотеката ще предоставя лесен достъп до нови дигитални технологии и местни колекции. Ще има обособени части за изложби и представления, център за обучение, място за отдих – външно и вътрешно, и различни активности и мероприятия за забавление и обучение на млади хора.

Сградата се намира в северната част на Катедралния площад – ключово място в града. Идеята е библиотеката да има визуална и концептуална връзка с културно значими точки в района, което е постигнато с местоположението и ориентацията на покривните тераси с големи отвори.

Сградата е проектирана със силни препратки към социалните и културни традиции на Ngai Tahu, като в същността ѝ стоят следните три главни компонента:

Градски килим

Приземният етаж е продължение на публичното пространство на площада, оформяйки приятен и неформален вход със силна връзка между Катедралния площад, Библиотеката и новия център на града. Приземният етаж включва фоайе, рецепция, кафе, заседателни зали и Технологичен отдел.

Обществена част

Дизайнът категорично подчертава арената като място за градски дискусии, дебати и мероприятия, със силна връзка с общественото пространство на площада. Обществената Арена се намира между приземния етаж и Pataka, с цел на подсили мястото и значението на нейната функция. Включени са също и различни зали и

Младежки отдел

Ориентацията е към площада, като са изградени големи остъклени отвори, ориентирани към площада, за да могат активностите вътре в библиотеката да оживят пространството отвън.

biblioteca

жогяогжяг

biblioteca

оажаожаож

biblioteca

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: