pixel

Три от четири асансьора са опасни

asansiori

Три от четири асансьора у нас са опасни, съобщава „Нова телевизия“. Експерти предупреждават, че над 80 хиляди от съоръженията са стари и пътуването с тях е опасно. В същото време поддръжката често се прави фиктивно, показват проверките на Държавната агенция по метрология.

Законът изисква на всеки три години да се прави технически надзор на асансьорите у нас, а на всеки десет дни – да минават на поддръжка. Износени въжета, опасни шахти и стари кабини – само част от панорaмата, която се разкрива пред очите ни, докато минаваме през етажите.

„Състоянието на асансьорите е плачевно. Добрата поддръжка гарантира дълъг живот на асансьорите, но нашите асансьори са на по 40-50 години, има и на 80 г. – нима виждате по улиците да се движат коли на 80 години?”, пита Николай Миленков от Българската асансьорна асоциация.

Над 80 хиляди от съоръженията са монтирани до 1990-та година и не отговарят на изискванията за безопасност. За безопасността на асансьорите в жилищните постройки следят техници от лицензирани фирми, не винаги ефективно.

„За съжаление има доста отклонения – формални проверки, проверки „в бъдеще време” – хващаме протоколи за асансьори, които са проверени за три месеца напред – повишават риска от инциденти”, категоричен е Стефан Цанков от Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор.

Оказва се обаче че подемни съоръжения, ескалатори и рампи за хора и товари не попадат под надзора на държавата. Така за тяхната безопасност не гарантира никой.

Живеещите в блокове със стари асансьори могат монтират врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така, едновременно няма да се стигне до аварии и няма да се стига до препълване.

При фиктивни технически прегледи се съставят и административни актове, а ако нарушенията станат повече – може да се стигне и до отнемане на лицензи. Все пак всичко това е въпрос и на лична отговорност, тъй като голяма част от съоръженията са в частни ръце.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: