pixel

Терасовидна кула предлага зелен оазис в Тирана

Tirana 1
Италианското архитектурно студио Mario Cucinella Architects (MCA) представи проект за терасовидна многофункционална кула в Тирана, Албания. Ekspozita Building, 93-метров небостъргач на 24 етажа, ще бъде построен в сърцето на албанската столица и ще предлага зелен оазис на обитателите си. Кулата ще съдържа търговски, жилищни и обществени пространства и се планира да бъде завършена до 2023 година.

Tirana 2

Необичайната форма на сградата частично обгръща щедра зелена зона, която е особено ценна в оживената столица. Подобно на близкия планински връх „Дайти“ кулата стъпаловидно достига своя връх в задната си част. С издигането във височина сградата постепенно се отдръпва в себе си, осигурявайки пропускливост на естествена светлина към зелената градина.

Tirana 3

Проектът е съобразен с климата в Тирана, който е определен като горещ и влажен през лятото с върхова температура от 30° C и умерено студен през зимата. Освен естествената изолация от зелената градина Ekspozita Building има и висока степен на изолация на фасадата и прозорците. Големите тераси на апартаментите действат като пасивна система за защита на щедро остъклената фасада от слънцето. Архитектите са изчислили, че всички тези мерки ще доведат до 30% по-малък разход на енергия спрямо сравними проекти.

Tirana 4

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: