pixel

Студенти създават смогоядни покриви

smogoiadni

Замърсяването на въздуха тормози жителите на повечето големи градове по света. Има много стъпки за борба с проблема. Смогоядните технологии също настъпват в тази посока. След смогоядната фасада сега студенти от Университета на Калифорния в Ривърсайд са предложили смогоядна керемида, която също може да помогне за премахване на азотния оксид – отровен газ, който се произвежда от автомобилите и електроцентралите.

smogoiadni

Керемиденият покрив, замислен от студентите, може да помогне за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух чрез евтино покритие от титанов диоксид, което е в състояние да разгради азотния оксид до по-малко вредни компоненти. Намаляване на количеството на азотни оксиди във въздуха значително ще подобри качеството на въздуха.

Студентите са установили, че това просто и достъпно покритие от титанов диоксид може да премахне 88-97 процента от азотния окис от атмосферата. Един покрив, покрит с титаниев диоксид срещу дребна сума, може да „изсмуче“ емисиите на един автомобил, каран над 17 000 километра, в продължение на една година.

Студентският дизайн наскоро спечели награда в студентския конкурс за дизайн на Агенцията за защита на околната среда в САЩ.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: