pixel

Студенти инсталират първия в света фотоволтаичен тротоар

фотоволтаици

Studio39 Landscape Architecture и студенти от Соларния институт при университета Джордж Вашингтон са инсталирали първия в света фотоволтаичен тротоар. Студентите и дизайнерите са монтирали общо 27 дълготрайни фотоволтаични панела в паважа на тротоара, за да създадат „соларна пътечка“ на нивото на останалата част от плочките. Тя генерира около 400 ват-пика електроенергия.

Onyx Solar – испанска фирма, специализирана в сградно-интегрираните фотоволтаици, е проектирала полупрозрачните панели, които приличат на листове от пушен акрил. „Пешеходните“ слънчеви панели са интегрирани в малка част от обществения тротоар, така че да равнят със заобикалящите ги плочки. Соларната пътечка се простира на кратко разстояние между залите „Проучване“ и „Иновации“ на кръстовището на булевард Джордж Вашингтон и „университетската“ пресечка.

Фотоволтаичните „павета“ могат да произведат максимална енергийна мощност от 400 вата, която се използва за захранване на 450 светодиода, монтирани под панелената пътечка. Системата би могла да захранва и осветлението на близката пешеходна пътека.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: