pixel

„Стройтрансгаз“ излезе от проекта „Южен поток“ на територията на България

uijen potok

„Стройтрансгаз“ излезе от проекта за строителството на газопровода „Южен поток“ на територията на България. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС основният акционер в компанията – руският бизнесмен Генадий Тимченко.

„Спечелихме търга, разчитахме да дадем своя принос към общата кауза, но, виждате ли, г-н Маккейн отиде в България и убеди местните власти да се откажат от нашите услуги. Излязохме от проекта, за да не го поставим под опасност. Планираше се „Стройтрансгаз“ да положи на територията на България първият съхопътен участък от тръбата с дължина 500 км. Сега ще трябва да ни замести дъщерната компания на „Газпром“ „Центргаз“… „Стройтрансгаз“ участва в големи международни проекти, строихме част от „Северен поток“ между Германия и Чехия, правихме тръбопроводи в арабските страни … „, каза бизнесменът.

През месец май „Стройтрансгаз консорциум“, в чийто състав влизат руската компания „Стройтрансгаз“ и българската Gazproekt Jug АД, спечелиха конкурса за работен проект, доставка на оборудване и материали, строителни и монтажни работи, подготовка и въвеждане в експлоатация на газопровода „Южен поток „в България. В публичния търг, стартирал през декември 2013 г., взеха участие 11 компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: