pixel

350 млн. лв. ще струват 36 км от „Струма“

am struma

Малко под 10 млн. лв. на километър ще излезе средно строежът на нови две отсечки от автомагистрала “Струма”, която е основното трасе към Гърция. Националната компания “Стратегически инфраструктурни обекти” вчера обяви два търга за общо 350 млн. лв. за участъците от Благоевград до Крупник и от Кресна до Сандански. Първият е дълъг 12,6 км, а вторият – 23,6 км, става ясно от обявлението.

Цената за проектиране и изграждане на трасето от Благоевград до Крупник е 150 млн. лв., или средно по 11,9 млн. лв. на километър. В участъка ще има 2-километров тунел при с. Железница, 8 моста, 3 надлеза, 3 подлеза, 4 селскостопански подлеза и 3 пътни възела.

Документи за участие в този търг се подават до 10 октомври.

Трасето от Кресна до Сандански ще струва 200 млн. лв., или средно по около 8,46 млн. лв. на километър. В тази отсечка ще бъдат изградени 9 моста, 15 селскостопански подлеза, надлези и подлези за достъп, 2 пътни възела и 4 площадки за отдих.

Документи за участие се подават до 3 ноември.

И при двете процедури ще се направи предварителен подбор на кандидатите по зададени критерии за опит, приходи и технически възможности. След това в процедурата ще продължат само компаниите или обединенията от фирми, които ги покриват. Така вероятно строителите ще са ясни догодина. Според документите строителството трябва да приключи за 1280 дни след подписването на договорите или ще трае около 3 г. и половина.

Все още не е обявен търг за най-сложното и скъпо трасе от “Струма” – между Крупник и Кресна, което да замести сегашния път през Кресненското дефиле. Там трябва да се построи 15-километров тунел. И този участък, както и двата, за които вече се търсят изпълнители, ще се финансират от еврофондовете.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: