pixel

Строителството в подем, 30% повече разрешителни, започнати 71 нови сгради

Строителството във Великотърноско е в подем, правят се над 3 на сто повече блокове и сгради с друго предназначение, от които преобладават магазините. Само за последното тримесечие са издадени разрешения за 71 нови обекта, като това е почти двойно спрямо същия период на миналата година. През второто тримесечие на 2018 г. общинските администрации на територията на област Велико Търново са издали разрешителни за строеж на 26 жилищни сгради с 288 жилища в тях и с 38 888 кв. м разгъната застроена площ

Кой, какво и къде прави?

Един от любопитните проекти, които стартираха наскоро, е премахването на култовата някога механа „Старата къща“, която се намира на ул. „Любен Каравелов“ във Велико Търново. Вместо нея ще има 5-етажен жилищен комплекс, чийто инвеститор е бизнесменът Ганчо Грозев. В момента тече разчистването на останките от заведението. Теренът е бил купен от фирма от Созопол, но впоследствие е придобит от Грозев, който реализира инвестиционните си намерения. Голям магазин за инструменти и техника започва да се прави на мястото на бившия комплекс „Киров“ на ул. „Козлодуй“. Той ще е на два етажа и ще е в рамките на съществуващия парцел. Бившият комплекс на „Киров“ тук е продаден от съдия-изпълнител, след като фирмата е изпаднала във фалит. Новият собственик е бизнесменът Николай Буковски, който има магазин в съседство, но планува да разшири бизнеса си на новото място.

Тече строежът и на най-големия магазин за мебели в региона. Внушителният шоурум на компанията „Мебели Петров“ е разположен точно на отклонението за Леденик с лице на главния път София – Варна. Комплексът ще е триетажен, с голям подземен и надземен паркинг със 70 места и с внушителните над 3400 кв. метра разгъната застроена площ. Фирмата, която има собствени магазини в Севлиево, Габрово, Велико Търново и София, преди няколко години закупи терена с площ от 4 дка и вече реализира проекта си в местността Маринкините мостчета. Тук вече бе изграден голям шоурум за градинска техника, няколко автопредставителства и общественообслужващи комплекси, разположени от двете страни на главния път. В района са в ход и още няколко процедури за промяна предназначението на земеделските земи от ниска категория.

Подходът към най-големия мебелен магазин ще е с пътна връзка от главния път. Шоурумът е предвиден да поеме едновременно обслужване на над 200 души. Разполага с просторна приземна полувкопана зала над подземния паркинг, както и с множество търговски зали. По план комплексът трябва да бъде завършен до края на годината, а в него ще се отворят близо 20 нови работни места.

Пет нови блока с различна етажност пък се правят в района на бившите терени на Квартирно-експлоатационните части (КЕЧ) във Велико Търново.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: