pixel

Строежът на „Златен век“ спира окончателно

Zlaten vek

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спира за постоянно строителството на небостъргача „Златен век“ на фирма „Артекс“ в София. Причината е, че разрешителното му е изтекло. А решението не се е вземало под натиск. Това стана ясно в понеделник от думите на на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя присъства на среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и представители на инициативния комитет „Лозенец“, който се бори срещу строежа, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

От обясненията на Аврамова стана ясно, че за строежа липсва валидно разрешително. По този начин тя потвърди всички аргументи на протестиращите от инициативния комитет срещу небостъргача, както и журналистическите разследвания по темата. Аврамова обаче обясни, че решението не се взема под обществен натиск.

Връченият на 6 април от ДНСК констативен акт, с който се разпорежда спирането на строежа от следващия понеделник, включва два мотива – за нарушения по време на строителството и за липса на презаверено разрешение за строеж.

Остава неясно какво ще се случи с изграденото до този момент, тъй като е вероятно инвеститорът да обжалва заповедта на ДНСК, заяви Здравко Здравков. По думите му построеното до ноември 2018 г. е законно, въпреки че разрешителното за строеж е изтекло в края на 2017 г.

Строителството рябва да спре следващия понеделник, за да могат в това време от „Артекс“ да отстранят нередностите, които станаха причина за временното спиране на сградата миналата седмица.

И „Артекс“ искат среща с Борисов

След оповестяването на решенията, взети в кабинета на Борисов, стана ясно още, че управителят на „Артекс“ Пламен Мирянов е изпратил писмо до Бойко Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на „Златен век“.

Въпросът за законността на „Златен век“ беше повдигнат след разкритията за закупени апартаменти на фирмата изпълнител „Артекс“ на цени, които са много по-ниски от пазарните, от страна на членове на властта.

Строителите твърдят, че проектът „Златен век“ е законен и притежава „действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа“. Основният спор е за валидността на разрешението за строеж. Според инициативния комитет „Лозенец“, който протестира срещу небостъргача, високата сграда вече няма валидно разрешение за строеж. На същото мнение отскоро е и Столичната община.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: