pixel

Строежът на Алепу е гавра със закона, според Камарата на геодезистите

Alepu

„Това нещо е гавра със закона“ – така в предаването „Тази сутрин“ по бТВ председателят на УС на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзиян определи скандалния строеж на Алепу, представян като брегоукрепително съоръжение.

„От снимките се вижда, че това е една нормална сграда – подземна или полуподземна, но по документи това е едно подпорно съоръжение“, коментира снимката на постройката геодезистът.

Той уточни, че друго подобно укрепване досега не е виждал нито у нас, нито по света – „някакво българско ноу-хау“.

„Това, което се вижда, не е разрешеното от РИОСВ-Бургас… Строителите, след като получават разрешение от РИОСВ-Бургас, искат издаване на разрешение за строеж. Главният архитект на общината им издава разрешение, след това внасят нотариално заверена декларация, че няма да строят това, за което имат разрешение от РИОСВ-Бургас, а ще строят нещо друго. Решението на РИОСВ-Бургас е заменено с една нотариално заверена декларация“, обясни Каратерзиян.

Той отбеляза също, че е изключително трудно е да се получи разрешение за строителство в свлачищен район.

„Ако прокуратурата си свърши работа, това нещо ще бъде премахнато и собствениците трябва да бъдат задължени да възстановят стария терен“, каза в заключение експертът.

От друга страна Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол за извършването на незабавна проверка за законността на строежа, съобщиха от ВАП.

Въз основа на информацията в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на съвместната работа с Окръжната прокуратура на Бургас, ВАП, е образувала преписка.

От това, което са установили двете прокуратури до момента и отразеното в медиите показва, че така нареченото брегоукрепително съоръжение по-скоро прилича на сграда, тъй като се споменават асансьорни шахти и стълбище. Това поставя въпроси за съответствието на изграденото до този момент съоръжение с издаденото за него разрешение за строеж.

Alepu

Проверката на ДНСК следва да установи и на място, и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежите, както и други нормативни актове, които са свързани със строителството в защитени зони.

Ще бъде направена и проверка на целия инвестиционен и строителен процес.

Резултатите от проверката следва да бъдат представени на ВАП в най-кратки срокове, които ще бъдат представени в обобщен доклад.

Там трябва да бъдат отразени мерките и действията, които е нужно да бъдат предприети за отстраняване на законовите нарушения, а ако това е нужно, да бъдат санкционирани конкретни виновни лица. В случай на извършено престъпление следва да се предприемат незабавни действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: