pixel

Столичният квартал „Младост“ вече има църква

curkva

Столичният район „Младост” се сдоби с нов християнски храм, благодарение на дарения на граждани и Столична община. Стотици граждани посетиха новата православна църква в ж.к. „Младост”, разгледаха я, донесоха цветя и запалиха свещ. Литургията по освещаване на храма започна с Браницкия епископ Григории и беше завършена от Българският патриарх Неофит. Негово преосвещенство пожела да има много празнични мигове в храма „Рождество Христово” и изрази надежда, че всички миряни ще се радват на построяването му. На откриването присъстваше и кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която разгледа новия храм, частично финансиран от Столична община, разговаря с граждани и се снима с някои от тях. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов коментира пред журналисти, че „Рождество Христово” е първият храм в столичния район „Младост”. Той припомни, че построяването му е инициатива на жителите на квартала, както и на много известни личности, сред които покойният президент Жельо Желев, който многократно е повдигал въпросът пред общината, съобщава focus-news.net.

Чобанов отбеляза, че към действие се е пристъпило преди две години, като първата стъпка от страна на Столична община е била да осигури терена, върху който се намира храмът. Министерство на отбраната е позволило за целта да се използват няколко от терените под негова егида. Заместник-кметът изтъкна, че има бъдещи намерения за културен център, където да се извършват социални и културни дейности, а зоната около църквата ще бъде парк с обществени функции.

Храмът е изграден благодарение на стотици дарения, много личен труд и помощ от Столична община, подчерта Тодор Чобанов. Жители на квартала са се включили активно в строежа чрез осигуряване на материали и доброволен труд, а Столична община е отпуснала около 80 000 лева. Той изказа своята благодарност към жителите на ж.к. „Младост”, както и към легендарния Чичо Тони, който с личен труд и много енергия е подпомогнал каузата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: