pixel

Стари сгради в Осло от 1980 г. стават нетни енергопроизводители

енергийна ефективност

Източник: greentech.bg

Две офис сгради от страната на фиорда в Осло ще започнат да генерират повече енергия, отколкото използват, към 2014 г. Това ще стане след радикален ремонт за повишаване на енергийната ефективност.

Геотермална и слънчева енергия, произвеждана на място, ще захранват двете сгради, построени още през 1980 г. Така те ще станат „енергийно позитивни“.

Досега най-голям фокус в „зелената“ енергия при строителството се падаше на новите сгради, а не на ремонтите за повишаване на енергийната ефективност. Но все пак около 80% от съществуващите в момента сгради в развитите страни ще бъдат факт и през 2050 г. – време, за което правителствата планират големи намаления на емисиите.

“Има огромен потенциал“ за този род дейност, вярва Свен Ричард Брандцайг, главен изпълнителен директор на норвежката алуминиева група Norsk Hydro, която е партньор по проекта, оценява на 110 милиона крони. „Вярваме, че това е първият път в света, когато една нормална офис сграда се реновира по такива строги стандарти”. Тези 3- и 4-етажни блокове в Сандвика, Южна Норвегия, са място за повече от 200 работници.

Реновирането ще използва черна дървена фасада, запазваща топлината, и интериорен дизайн, който използва естественото движение на въздушния поток – без вентилатори. Ще има и висококачествена изолация, за да се намали потреблението на енергия с до 90 процента. Проектантите казват, че това има дългосрочен икономически смисъл заради намаляването на сметките за отопление и осветление.

Подобен ремонт за постигане на „енергийно позитивни“ сгради именно в Норвегия, където зимния студ традиционно вдига сметките за отопление, а оскъдната слънчева светлина прави неефективни соларните панели, ще покаже, че подобни блестящи резултати могат да бъдат постигнати навсякъде по света.

„Виждаме това като голяма възможност за нас да заемем силна позиция на пазара”, каза Брандцайг, надявайки се на разрастване на бизнеса при успех на проекта.

Генерираното на място електричество ще бъде достатъчно и за покриване на нуждата от осветление и отопление, както и енергията, използвана за производство и рециклиране на строителните материали. Токът няма да може да покрие нуждите на наемателите като например захранването на компютри и кафе-машини.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: