pixel

Стабилни, леки и гъвкави строителни материали с хитин

Chitin

Външните скелети на насекомите и на паяците са направени от хитин. Материалът е здрав и в същото време гъвкав и лек. Изследователски проект на университета в Щутгарт проучва как той може да се използва в строителството.

Независимо дали става въпрос за торбести гъби, прешленести червеи, раци отшелници или майски бръмбари – всички те имат едно общо нещо – дължат по-голяма или по-малка част от своята стабилност на хитина, който е едновременно силен, гъвкав и лек. По-специално, това се отнася за познатия майски бръмбар. Неговите надкрилия се състоят предимно от чист хитин.

Фактът, че подобни свойства биха могли да са от полза и за строителните материали, е очевиден и затова те стават обект на различни изследователски проекти. Един от тях е проектът Chitin Fluid на университета в Щутгарт. Той се занимава с това как хитинът и неговите производни могат да бъдат използвани в процес на водна основа за разработване на материали, които са подходящи за специални приложения в строителството и в същото време намаляват дългосрочно потреблението на енергия при строителство.

Chitin

Вече могат да бъдат представени първите образци на такива материали, се казва в съобщение на университета. Те предлагат механична стабилност и желаната ниска плътност. Миналото лято издигнатият в кампуса на университета в Щутгарт павилион показа как архитектурата може да се възползва от био материалите: лека конструкция с гъвкава решетъчна обвивка, изработена от биокомпозитни профили с естествени влакна.

Малката постройка се състоеше от носеща обвивка, която комбинира огъваща активна конструкция с напречни греди под налягане и двойно извита конструкция. Върху нея беше опъната предварително напрегната мембрана. Като строителен материал са използвани профили  тип „бамбук“ от ленени и конопени влакна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: