Сривът на рублата ще се отрази на българския имотен пазар

spad-imoti

След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква и спад в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това коментира пред „Монитор“ Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Според него, за разлика от Лондон, Лазурния бряг или Испания, у нас имоти купуваха руснаци с по-ниски доходи.

А обезцененяването на рублата ще накара руските купувачи да отложат намерението си за инвестиции в България.

„Процесът на отдръпването на руснаците от родния пазар на ваканционни имоти върви от началото годината с кризата в Украйна“, подчертава Ганев.

Финансистът Борис Петров пък заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че девалвацията на рублата няма как да не се отрази на търсенето от страна на руснаци на имоти в България.

„Очаква се срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след катастрофата на руската рубла. Руските граждани са основен купувач на имоти край курортите ни, а при обезценяването на рублата се очаква те да нямат ресурс, който да вложат в жилища в България“, смята Петров.

Оттеглянето на руснаците от българския пазар на ваканционни имоти започна да се проявява отчетливо през първото тримесечие, когато стана ясно, че Кремъл готви ограничения, които после въведе за руснаците на държавна служба, по отношение на притежаването на сметки в чужди банки и недвижими имоти зад граница.

„При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене“, каза Петров. Според него ситуацията в Русия е изключително рискова.

Той прогнозира, че вероятно Руската централна банка ще направи нов опит да повиши лихвата, в резултат на който голяма част от кредитите в рубли ще останат необслужвани.

Това, според Петров, може да рефлектира и върху вече закупените имоти от руснаци у нас, ако са взети с кредит.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: