СОС ще гласува ПУП на центъра на София

sofia tzentur

На последната си сесия преди лятната ваканция другата седмица, Столичният общински съвет ще разгледа и гласува подробния устройствен план на центъра на София.

Планът обхваща зоната между бул. „Дондуков“, „Света Неделя“, „Алабин“, Градската градина, ул. „Раковски“ , бул. „Васил Левски“, Софийския университет, бул. „Цар Освободител“ и моста при Военната академия.

Основната цел на плана е да определи как ще се развива центърът в следващите години, съобщи вестник „Сега“.

„Това е консервативен план, целта е да запазим градската среда такава, каквато сме я наследили от дедите ни“, коментира главният архитект на София Петър Диков.

Една от амбициите на плана е да започне проучване на римския амфитеатър в територията между бул. „Дондуков“, ул. „Будапеща“ и ул. „Московска“. Първоначалното намерението беше там да се събарят сгради, включително и тази на Гьоте институт. Тя е паметник на културата, но се намира в центъра на амфитеатъра.

Вече се разбра, че се търси възможност да не се стига дотам и сградата да се усвои като част от цялостния комплекс. Амбицията на общината е да превърне амфитеатъра в основна културна сцена на София, съобщава dir.bg.

Планът е направен по нова процедура, като е заснета цялата растителност както в публичните терени, така и в частните. Именно заснемането е спряло строителството на 7-етажна офис сграда в градинката на „Гурко“ и „Раковски“, за да се опазят дърветата.

Планът спира и амбициите за небостъргач на мястото на бившите царски конюшни на бул. „Дондуков“ и „Левски“ срещу бившата централа на НДСВ.

Има идея и бункерът на мястото, където беше мавзолеят на Георги Димитров, да се превърне в художествена галерия. Тук основният проблем е, че той не присъства в кадастралната карта.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: