pixel

Софиянци пак под напрежение, сега заради градинката „Кристал“

Напът е да бъде „възстановено и обновено“, или по-скоро съсипано и развалено, още едно любимо място на софиянци – градинката „Кристал“. Като начало, там слагат от същия „балатум“, с който вече покриха и около „Седмочисленици“, въпреки че на визуализацията са показани други плочи. Идеята била двете градинки „да си кореспондират“.

По-всичко личи, че има опасност „дупката“ на „Кристал“ – красивата долчинка срещу Военния театър – да бъде запълнена и изравнена. По неясни причини долчинката в градинката „Кристал“ е изцяло изорана.

Това място е издълбано преди повече от 100 години като изкоп за основите на бъдеща сграда, на поради войните проектът е изоставен. В следващите десетилетия долчинката обрасва с трева, появяват се храсти и малки алпинеуми – и центърът на София се сдобива с единствената си 3D градинка. Там през зимата деца се пързалят с шейни и се замерят със снежни топки, а през останалите едно дърво с елегантно протегнат клон им служи за кон и други игри. По тревистите склонове при хубаво време понякога спят бездомници, друг път си почиват с книжка студенти и други граждани.

През последните дни в същата тази падинка камиони изсипват купчини с пръст, камъните са извадени и подредени отстрани – и работниците казват, че не знаят защо. Страхуваме се, че искат да направят градинката 2D и да лишат София от едно от най-прелестните му местенца.

Биволи се къпят в градинката пред Военния клубо, коло 1930 г.

ploshtadslaveikov.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: