pixel

Сградите на Франк Лойд Райт ще бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

Frank Lloyd Wright

Седем сгради, проектирани от Франк Лойд Райт, са обявени за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Франк Лойд Райт е силно повлиява на европейската архитектура със своя стил и идеи. Неговият принцип на органични форми, идеята за отворен етажен план, размитите граници между вътре и вън и уникалното използване на стомана и бетон характеризират неговите творби.

Frank Lloyd Wright

Най-известната прерийна къща на Франк Лойд Райт е къщата на Фредерик С. Роби в Чикаго. Тя е построена в близост до кампуса на Университета на Чикаго в Хайд Парк. Широко изпъкнали покриви, хоризонтално съчленени и в интериора, течните помещения по-късно стават определящ стил на Франк Лойд Райт. Групирането на помещенията около огнището е за природолюбивия архитект логично по-нататъшно развитие на неговата идея за архитектура, която е ръчно изработена и не е индустриално обременена и по този начин служи на общността, демокрацията и сближаването.

Frank Lloyd Wright

Еднофамилната къща Fallingwater в Пенсилвания е логично следствие от многобройните реализирани прерийни къщи. В сградата до водопада Франк Лойд Райт събира всички стилистични акенти, които досега са били важни за него. Кацнала високо на скала, Франк Лойд Райт привнася природата в дизайна. Резултатът е една органична конструкция, показваща взаимосвързаност на изграденото и органичното, на природата, на изкуството и на човешкия начин на живот.

Frank Lloyd Wright

Друга емблематична сграда е музеят Гугенхайм в Ню Йорк. Проектиран през 1943 г. от Франк Лойд Райт в над 700 скици, сградата е паметник на културата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: