Серия строителни лепила и пени за лепeне Soudabond от Soudal

Soudabond
В продължение на повече от десетилетие Soudal развива и усъвършенства гамата си от строителни лепила и пени за лепене от серията Soudabond. Историята започва с един от най-иновативните продукти на пазара дори и в този момент – строителното лепило Soudabond Easy с патентован от Soudal апликатор Genius Gun. Този апликатор позволява многократно използване на продукта – можете също така да прекъсвате и продължите работата си в следващ момент. Апликаторът предоставя комфорт при нанасянето, благодарение на удобната дръжка можете да работите дори само с една ръка. Гаранцирана е прецизност на дозирането, чрез пълен контрол на количеството лепило, което излиза от флакона, както и икономично изразходване – като при професионален пистолет. Продуктът притежава идеално сцепление към строителни основи: дърво, материали на базата на дървесина, керамични тухли, силикатни блокчета, газобетон, бетон, тухла, метал, ламарина, стиропор, минерална вата, естествен камък и конгломерат, PVC, стъкло, керамични плочки и облицовки, битумни покрития и др.

Няколко години след пускането на Soudabond easy и добрият му прием на пазара Soudal разработи и негова пистолетна версия, която, за разлика от ръчната, бе насочена изцяло към професионалистите, за които, освен качеството на материала, от огромно значение е и лекотата на нанасяне, разходната норма, времето за нанасяне и съхнене. Новият пистолетен вариант на Soudabond easy осигури всичко това.

soudabond easy

Характеристики:
– улеснява значително залепването на много видове материали и панели, не е необходима предварителна подготовка на лепилото, залепва бързо, има ниско тегло и не се налага почистване на инструменти;
– значително по-малка тежест и пространство, работи се без маламашка или мистрия;
– бързо нанасяне (време на изсъхване 1 ч.);
– един флакон е достатъчен за залепване на 14 м² панели;
– двигателният газ не замърсява околната среда (не съдържа хидрохлорофлуоро-въглероди (HCFC) и хлорофлуоро-въглероди (CFC);
– без разтворители;
– отлична топло- и звукоизолация;
– отлична стабилност (не се свива и не се разширява след нанасяне);
– отлично залепващо действие към почти всички строителни материали (освен полиетилен (PE), полипропилен (PP), политетрафлуороетилен (PFTE) и силикон);
– устойчивост към много разтворители, бои и химикали;
– водоустойчивост (но не издържа под вода).

SoudabondEasy_3

Приложения:
– залепване на изолационни панели към различни видове повърхности;
– залепване на панели от гипсокартон;
– залепване на газобетонни тухли за неносещи преградни стени;
– запълване на кухини.

easy winter

Следващата стъпка на Soudal като компания, която не спира да се развива и подобрява, е да намери решение на основния проблем, с които се сблъскват професионалистите през зимата – ниските температури. Те възпрепятстват както обичайните строително-монтажни дейности, така и довършителните работи като лепенето на изолация, гипсокартон и другите обичайни материали. Към широката си гама от зимни продукти Soudal за първи път добави и един от своите топ продукти – пистолетния вариант на полиуретановото лепило Soudabond Easy Winter. Благодарение на своята формула то постига същите резултати и ефикасност дори при минусови температури. Другите предимства, които правят Soudabond Easy Winter предпочитан продукт e, че то е готово за употреба лепило – не се изисква смесване, притежава висока производителност и клас на огнеустойчивост B2, може да се боядисва и не се стича от вертикални повърхности. Един единствен флакон Soudabond Easy замества 25 кг сухи смеси.

Кулминацията на това десетилетие от създаването и развитието на серията бе достигната с два целево профилирани продукта – Soudabond Turbo за екстремно бързо залепване и Plasterboard – лепило за гипсокартон.

Soudabond Turbo – полиуретаново лепило за пистолет

soudabond turbo

Бързате ли да приключите довършителните дейности на строителния обект или плановия ремонт вкъщи? Soudal намери решение на един от големите проблеми на нашето съвремие, който често остава невидим – недостигът на време. Soudabond Turbo е нов, иновативен продукт, специално създаден за професионалисти. Благодарение на своите характеристики той спестява до 30% от работното време. Само 15 минути след нанасяне повърхността може да бъде обработвана, а един час по-късно – натоварвана с тежки елементи. Можете да забравите и обичайните дейности като търсене на различни видове съдове за вода, почистващи препарати и други, съпътстващи монтажите, извършвани с традиционни методи като сухи смеси. Със  Soudabond Turbo не е необходима подготовка, продуктът е готов за употреба. Залепва за всички обичайни строителни повърхности като бетон, дървесина, метал и пластмаси (освен PE,PP,PTFE). Soudabond Turbo е с изключително полезно действие, а с един флакон може да се покрие площ до 14 м² изолация, което замества 25 килограмов чувал сухи смеси. Полезното действие на Soudabond Turbo не се изчерпва с неговата икономичност и бързина, той значително подобрява и изолационните характеристики на панелите (с около 0,036W/(m·K).

Plasterboard – лепило за гипсокартон

Гипсокартонът е материал, който най-общо е направен от вътрешен слой гипс, запечатан между два външни слоя облицовъчна хартия с различни добавки, променящи нейната здравина и тежест. Той предлага много предимства – гипсът е изграден от кристали, съдържащи малко количество вода, известна като вода на кристализация и при пожар тя се освобождава, като по този начин предотвратява бързото разпространение на огъня. Гипсокартонът намалява предаването на шум (говор и музика), особено във въздуха. Съществуват много видове гипсокартон, навлезли масово във довършителните строителни и монтажни дейности: за влажни помещения, със силиконови добавки, стъклени влакна и др. Широката му употреба и ползите от работата с него накараха специалистите от отдела на Soudal за разработки и развитие да обърнат нужното му внимание. Резултатът от дългите разработки и тестове се нарича Soudal Plasterboard Adhesive – специално създадена за вътрешно залепване на гипсокартон и изолационни плоскости.

gipsokarton

Предимства спрямо циментовите лепила:
спестява до 30% от времето за работа;
– готово за употреба;
– без разбъркване;
– без нужда от вода и електричество;
– без нужда от почистване на машини и инструменти;
– чиста и спокойна работа;
– довършване на работата след макс. 1 час;
– рязане, шпакловане, боядисване и т.н.;
– до 95% по леко;
– 1 флакон = 25 кг циментово лепило;
– спестява транспортни разходи;
– спестява складово пространство;
– без съмнение в теглото (скъсани торби).

Характеристики на лепилото за гипсокартон:
– 1-компонентна полиуретанова пяна;
– ниска експанзия, без последваща експанзия;
– ръчна пяна Genius Gun с адаптор;
– за вътрешно залепване на гипсокартон и изолационни плоскости;
– подходящо за запълване на кухини, добри термоизолационни стойности;
– подходящо за вертикални приложения;
– остава гъвкаво, не става твърда и чуплива пяна;
– без разтворители;
– може да се боядисва или замазва след изсъхване;
– цвят: оранжев;
– формиране на влакна: след около 5 мин;
– формиране на повърхностен слой: след около 8 мин;
– бързосъхнещо: работата може да продължи след около 1 час ;
– опаковка: 750 ml.

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнители, лепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 20 завода на 4 континента и има над 3000 служители. Soudal е 100% белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

Судал

Soudal е водещ световен производител на полиуретанави пени, лепила, уплътнители и покривни уплътнения. За своята 50-годишна дейност компанията Soudal се е превърнала от малка семейна фирма в международен холдинг, притежаващ производствени предприятия и представителства на всички континенти. Собственият изследователски център, в който работят повече от 30 висококвалифицирани специалисти, постоянните инвестиции в най-нови технологии, а също така съвременната производствена база осигуряват най-добрите решения, най-високо качество и безопасност на продукцията.

Прочетете също: