pixel

Семейства в Русе живеят в страх и разцепен блок

raztzepen blok

Десетки семейства в Русе заплашени да останат без дом. Жилищният им блок, който от години се разцепва, е изваден от програмата за саниране. Обяснението на общината – програмата е спряна и финансиране за тях няма да има.

Фугата между двата входа вече е над метър. От години хората живеят в постоянен страх. Разказват, че чуват скърцането на стените, а вратите не се затварят. През годините те са търсили помощ от управници и институции, но без никакъв успех.

Блокът не може да бъде финансиран. Но причината не е, че са свършили парите за саниране и ще се обновяват само сградите с вече сключени договори.

„“Блок „“Калофер““ е включен в Националната програма за енергийна ефективност, но конструктивното обследване на блока показа тежки конструктивни проблеми. При тези условия, в които в момента работи програмата, блокът няма как да бъде укрепен““, коментира Никола Кибритев от дирекция „Европейско развитие”- Русе.

А живущите в блок „Калофер” вече са загубили надежда. И се молят, когато сградата започне да се руши, поне да имат време да я напуснат и да не се окажат под руините.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: