pixel

Само една фирма кандидатства за концесията на Западния парк

Западен парк

Източник: mediapool.bg

Само един кандидат подаде оферта за безплатната концесия на Западния парк в София, стана ясно при отварянето на офертите. Предложението е на консорциум между българската “Нелко 22” и регистрираната на Виржинските острови “Ем Ти Роуз Корпорейшън”. Предстои комисията да разгледа офертата преди да вземе окончателно решение.

Столичната община удължи с близо два месеца срока за подаване на документи, след като първата процедура се провали. Надеждата на общинарите беше в новото наддаване да се включат повече кандидати.

При първия опит “Нелко 22” участва самостоятелно, но офертата не беше приета за разглеждане заради триминутното закъснение и подаването й след края на срока в 17 часа на 17 септември. Този път българският търговец на горива участва заедно с офшорката.

Така наречената представителна част на Западния парк от 500 дка се дава без такса срещу минимално вложение от 2.7 млн. лв. през първите три години. Концесионният срок е 25 години. Идеята е бъдещият инвеститор да възстанови парка като изгради атракциони, така че да стане нещо като столичен Дисниленд. Достъпът до парка трябва да остане безплатен, както и изградените от инвеститора детски площадки и спортни обекти. Освен това концесионерът има задължение да почиства парка и да извършва санитарна сеч.

Дружеството с ограничена отговорност “Нелко 22” е собственост на Добромира Пачулова (4500 лв.) и Ирена Иванова (500 лв.), според търговския регистър. Неофициално зад фирмата стоят други лица. Регистрирана е през 2002 г. с капитал от 5000 лв.

Основната дейност на дружеството е търговия на едро с различни стоки. Оборотът на компанията за 2011 г. е бил 2.1 млн. лв., като дружеството приключва с печалба от 4591 лв., сочи финансовият му отчет.

Година по-рано “Нелко 22” има приходи от търговия със стоки и услуги за над 7.4 млн. лв., но приключва 2010 г. на загуба от 944 хил. лв., показва финансовият му отчет. Почти целият му приход идва от доставката на мазут за “ТЕЦ Марица Изток 2”, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Управителят на фирмата Добромира Пачулова не пожела да коментира какви са им плановете за развитие на Западния парк. В момента тя е по майчинство.

“Нелко 22” има дял от около 5% в “Химко”АД, като до 2006 г. Пачулова е била в управлението на фалиралия комбинат.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: