pixel

Руини от стара циментова фабрика оживяват като нов замък

фабрика

Източник: greentech.bg

Изоставените стари фабрики често изглеждат като изоставени замъци: с грандиозни размери, със силози, наподобяващи кули, и със злокобни отбранителни кули като бойниците на стара крепост, те напомнят за отдавна отминали дни. Може би архитектът Рикардо Бофил също е виждал нещата така, когато през 1973 г. е купил изоставена от края на миналия век циментова фабрика в Барселона и започнал двегодишен ремонт, за да я превърне в красив офис с вид на съвременен замък.

Комплексът на Бофил съдържа архитектурен офис, архиви, лаборатория с модели, изложбено пространство, личното му пространство – апартамент, няколко стаи за гости, както и обширни градини. Имотът се състои от 30 силоза, гигантски машинни отделения и много подземни съоръжения. Ремонтът, направен от Бофил, изглежда е „избърсал“ грозното и ненужното от съществуващите структури, премахвайки някои елементи като например ненужни машини, стара олющена мазилка и др. – но не е променил много самата сграда.

замък

След това около силозите е посаден декоративен бръшлян, който постепенно обгръща постройката – тази час се нарича „Катедралата“. Пред фабриката е засадена градина с евкалипт, палми, маслинови дървета и кипариси.

Бофил е запазил голяма част от помещенията на фабриката, оставяйки много от интериора в оригиналния му вид, с типичната височина на таваните, равна на два или даже три етажа. Големите циментови съдове, използвани някога да съдържат кой знае какво, са оставени да си стоят.

бръшлян

Основната сграда на комплекса е реновирана и превърната в личния апартамент на Бофил. Вътре интериорът е семпъл – архитектът е оставил пространството да говори само. Бели покрити дивани, столове от опънато платно, ориенталски килими, архитектурни чертежи в рамка и проста кожена тапицерия създават приглушена палитра, така че структурните и архитектурните елементи сякаш „пеят“.

И защо е интересно всичко това? Защото най-зелените сгради са тези, които вече съществуват. Вместо да строи сграда от нулата, Бофил трансформира една изоставена индустриална разруха в място за живот и работа, добавяйки в него магията, чудото, величието и грандиозността на стар, исторически замък.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: