pixel

Режещи инструменти за стени и подове без вредни емисии

Husqvarna

Работата без вредни емисии има важно значение за все повече строителни обекти – както по отношение на шума, така и по отношение на използването на бензиново оборудване. Husqvarna Construction разработи акумулаторна машина за рязане с електрическо захранване специално за ефективното сухо и мокро рязане на най-твърдите материали.

Режещата машина K 1 PACE на Husqvarna може да се използва с по-голяма прецизност и по-малко усилия както на закрито, така и на открито, и съчетава свободата на безжичната работа с впечатляващи експлоатационни характеристики.

Когато става въпрос за сухо и мокро рязане на бетон (закален твърд/среден/мек/армиран бетон), гранит, мрамор, естествен камък, желязо, чугун, метал, железопътни релси, както и тухли, използването на ръчни машини за рязане зависи от производителността, точността и безопасността за оператора, както и от надеждността. В тези дисциплини K 1 PACE предоставя убедителни аргументи с дълбочина на рязане до 145 mm (5 1/5″).

Графикът е кратък и задачата трябва да бъде изпълнена бързо? Натиснете бутона за старт и диамантеният режещ диск с диаметър 12″ или 14″ (300 мм и 350 мм) на K 1 PACE ще набере скорост без забавяне. Захранването от 94-волтова батерия се подава веднага чрез интегрирана скоростна кутия за по-висок въртящ момент, обяснява производителят. В сравнение с бензиновите модели, захранваната от акумулатор машина за рязане не демонстрира тук никакви слабости; с нея може да се извършват надеждно дори сложни операции. Дисплеят на батерията в дръжката показва оставащото време за работа. Това означава, че готовността за работа, бързото зареждане на батерията и активното охлаждане на зарядното устройство се запазват за дълъг период от време. Батерията може да се зарежда и да се сменя бързо между смените.

„Лежи добре в ръката!” В първите конкретни отзиви за K 1 PACE тестващите и потребителите са единодушни. Устройството има балансиран, ергономичен дизайн с оптимален център на тежестта, който едновременно улеснява работата и намалява натоварването на тялото. Ниското тегло от 7,4 кг на 14-инчовия/350-милиметров модел също е важен фактор – за сравнение: бензиновият K 970 тежи 11 кг. В комбинация с намалените вибрации електрическият модел постига особено тихо и прецизно рязане на стени и подове. Диамантените режещи дискове са специално разработени за мощността и скоростта на K 1 PACE. Те имат тесни водни прорези, които в комбинация с тихата сърцевина на режещия диск осигуряват изключително нисък работен шум, който е с до 12 dB по-нисък от този на стандартен диск.

Husqvarna

Не на последно място, стойността на дневната експозиция A(8) е много ниска – 0,9 m/s². По отношение на липсата на вредни емисии K 1 PACE убеждава в два аспекта. За разлика от моделите с бензинови двигатели, при захранваната с батерии машина за рязане няма работа на празен ход. Допълнителен плюс е, че не се отделят и допълнителни емисии. По този начин уредът може да се използва свободно както на закрито, така и на открито. Това не само подобрява качеството на въздуха на строителната площадка, но и предпазва оператора, неговите колеги и околната среда. По отношение на активната безопасност K 1 PACE предлага още уникални предимства:

Вградената спирачна функция X-HALT спира въртенето на режещия диск за част от секундата. В допълнение, здрав и лек предпазител от магнезий покрива голяма част от острието, а безстепенното регулиране осигурява оптимална позиция на рязане. Един електрически контакт – това е всичко, което е необходимо, за да подготвите K 1 PACE за употреба. С акумулаторната машина за рязане в инструментариума изпълнителите вече не трябва да се притесняват за набавянето, транспортирането, съхранението и работата със запалими материали. Също толкова лесно е и проследяването на машините. Чрез интегрираната връзка може да получите информация за продължителността на работа, местоположението и сервизното състояние, както и за софтуерните актуализации на машината и батерията.

Машината за рязане K 1 PACE Rescue в 14-инчова/350-милиметрова версия е разработена специално за спасителни операции в тясна координация с аварийните служби на пожарната. Тя има допълнителни отразяващи стикери, които осигуряват добра видимост дори при дим и водна мъгла. Регулируемият ремък за носене, в комбинация с ниското тегло от 7,9 кг, позволява безпрепятствено движение, ходене и катерене с машината във всякакъв вид аварийни ситуации.

Снимки: Husqvarna

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: