pixel

Рециклируеми сандвич панели за окачени фасади

Metawell

Компанията Metawell, специалист в производството на леки фасадни облицовки, е разработила Metawall – алуминиев сандвич-панел. Благодарение на семплата структура се създава много лек и изключително гъвкав алуминиев сандвич-елемент, който може да се използва като облицовка на вентилируеми окачени фасади (VHF).

По отношение на устойчивостта изискванията са продуктите да могат да се рециклират и да са издръжливи. В случая с сандвич-панелите може да се направи принципно разграничение между две различни структури – сандвич-панели, състоящи се от различни материали, например с пластмасова сърцевина, или такива, при които всички композитни компоненти са изработени от един и същ материал. Продуктите Metawall са сандвич-панели от чист алуминий (около 80% рециклиран алуминий), които са укрепени с алуминиева гофрирана сърцевина между двата покривни листа и могат да бъдат рециклирани на 100% без предварително разделяне на материала. Съществуват два варианта на продукта за вентилируемата фасада тип „завеса“: Metawall B1 (класификация за пожароустойчивост: EN 13501-1: B – s2, d0, негорим, тегло: 5,2 кг/м²) и Metawall A2 (класификация за пожароустойчивост: EN 13501-1: A2 – s1, d0, негорим, тегло: 6,9 кг/м²).

При сандвич-панелите от съществено значение за дълготрайността на продуктите е надеждното отводняване. Гофрираният материал на сърцевината на Metawall позволява на кондензационната вода от водните пари във въздуха да се оттича безпрепятствено през вентилационната междина.

Често при сандвич-панелите с въздушни камери се прави опит да се предотврати появата на конденз чрез уплътняване на ръбовете. Въпреки това, променливите условия на въздушно налягане при температурни промени могат да доведат до постоянно напрежение в залепеното съединение. Затова за предпочитане са вентилираните системи. Високият дял на вторичен алуминий, възможността за пълно рециклиране, трайно осигуреното отводняване и вентилация са аргументи в полза на алуминиевите сандвич-панели Metawall като устойчив и дълготраен продукт за окачена фасада със задна вентилация.

Снимка: Metawell

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: