pixel

Разгъващ се като чадър мост

Изследователи от Виенския технологичен университет са разработили нов подход към изграждането на мостове. Екипът учени свързва бреговете на река със структура, която се разгръща като чадър.

Двете рамена на моста, издигнати вертикално от двете страни на бетонната опорна колона, се разгръщат като чадър. Те са първоначално кухи, изработени от тънкостенни, предварително сглобени елементи, със стоманена армировка. След като достигнат окончателното си хоризонтално положение, рамената се запълват с бетон.

Изграждането на мостове с помощта на скеле обикновено отнема месеци. Елементите за метода на балансираното спускане могат да бъдат монтирани за 2-3 дни, а процесът на спускане отнема около три часа.

Всяко рамо на моста е с дължина 36 метра и тегло от 54 тона. След разгъването се получава хоризонтална опорна греда от общо 72 метра. Пролуките между разгърнатия мост и вертикалните опори на двата бряга се запълват с допълнителни окачени секции.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: