pixel

Проектите в конкурса за нова визия на столичния център

proekti sofia

Градски плаж при коритото на р. Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“. Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра, обявен от Столичната община.

39 екипа се надпреварват по 4-те лота, на които е разделен центърът. Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“. За нея се конкурират 14 визии. Във втория влизат улици като „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“ и др. Подадените идеи са 7. 11 проекта пък се борят за третата зона, която включва Градската градина, пл. „Александър I“, бул. „Цар Освободител“ и др.

7 са кандидатите за последната, в която са градина „Кристал“, площадът пред парламента и др.

Проектите ще бъдат качени до дни на сайта на НАГ. От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания, като паралелно ще тече и журирането. Зоните са включени в интегрирания план на София. Отличените визии ще бъдат реализирани с европейско финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. През януари ще са ясни победителите, обясни главният архитект на София Петър Диков.

„24 часа“ представя първите 5 проекта, които кандидатстват за 1-а зона и вече могат да се видят в интернет.

Запълване с вода на коритото на р. Перловска чрез „надуваеми бентове“, водни ефекти и оформяне на градски плаж върху дървени скари включва визията на „Никифоров студио“. Над бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ пък има пешеходна и вело пасарелка, която ще свърже Борисовата с Княжеската градина. За да подчертаят един от символите на града – Орлов мост, проектантите сменят настилката там с жълти павета. Във визията им влизат площадки за отдих в пешеходната зона между пътните платна, художествено осветление, тоалетни с душове и кафе-павилиони покрай бъдещия градски плаж.

tzentur sofia

Вело- и скейтборд площадка, подземни контейнери за смет, водни завеси и зелени павилиони пък са част от предложенията на „Ситиарх“. Те връщат градското обзавеждане към автентичния вид на пространството от началото на XX в. с ретро улични лампи и пейки.

Нов колектор и изцяло преобразена пешеходна алея над реката, подмяна на настилките с унипаваж предвижда проектът на „Никон Консулт“.

Реката да се върне на софиянци – под това мото са творили проектантите от „Амфион“. Фонтани, преплитащи цвят, звук и светлина, скулптури и музей на открито с находки от римско време оформят пространството между пътните платна. Освен детски площадки проектът включва възможност за превръщане на част от реката в ледена пързалка през зимата. Уличните лампи се захранват от фотоволтаици, а обществените тоалетни са самопочистващи се. Велоалея и амфитеатър допълват визията.

Екипът дава за пример освободената река в Сеул. През 1976 г. върху нея е изградена градска магистрала. По-късно асфалтът е махнат, а мястото става зона за отдих. Според изчисленията реализацията на визията ще струва 10,9 млн. лв.

Подземен паркинг под булеварда пък включва проектът на консорциум „Жорди Марсе Архитектес“. Зелена зона, място за спорт на открито, детски площадки и велоалея е идеята за горното ниво. На едно от подземните, над паркинга, се оформя търговска зона с магазини и изложбено пространство.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: